Otázka budoucnosti vinohradského náměstí se řeší dlouhodobě, minimálně už 20 let. Po tu dobu se vyrojilo mnoho názorů k tomu, co náměstí prospěje, co mu překáží, jak by mělo vypadat. Z dotazníkového šetření vzešlo celkem 254 názorů především místních obyvatel, kteří se vyjadřovali k aktuálnímu projektu ateliéru MCA revitalizace.

Nahodilí kolemjdoucí i místní se mohou vyjadřovat k zamýšlené budoucí podobě náměstí Jiřího z Poděbrad.
Autor: MCA Atelier

Lidé v podstatě požadují více zeleně, menší rozsah zadlážděných ploch i posunutí farmářských trhů více na východ. „Prostor současného umístění farmářského tržiště vnímají občané jako málo využitý,“ uvádí mluvčí žižkovské radnice Michaela Luňáčková.

Dojít by mělo i na přesazení platanů tak, aby nebránily ve výhledu na kostel Nejsvětějšího Srdce Páně, unikátní architektonickou památku, která je dominantou náměstí i celé lokality. Obyvatelé s povděkem kvitovali i zřízení výtahu do metra, nadto také zachování kašny, nad jejíž budoucností visely otazníky. Původní plán z roku 2000 s ní totiž nepočítal. „Z herních prvků by si občané přáli více laviček, klouzaček i vodních atrakcí a zastínění dětského hřiště,“ sděluje Luňáčková.

Revitalizaci schází už jen finální studie

„Chtěli jsme zjistit, jak se lidé k projektu staví, protože nikdy nebyl pořádně veřejně prezentovaný,“ vysvětlil starosta Prahy 3 Jiří Ptáček (TOP 09). „Podněty z dotazníkového šetření budou projektanti nyní zapracovávat do finální studie. Věřím, že Jiřák se postupně promění do veřejného prostoru, který posílí jeho autentickou hodnotu a stane se přívětivým místem pro všechny,“ doplnil.

Fotogalerie
37 fotografií