Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Aktivisté obsadili velkorypadlo na Mostecku. „Odejdeme, až skončí doba uhelná“

Aktualizováno -
31. října 2019
15:14
Autor: ČTK - 
31. října 2019
08:24

Už třetí den protestují odpůrci těžby uhlí na velkorypadle v lomu ve Vršanech u Mostu. Jedna z aktivistek odpoledn řekla, že zatím nepadlo žádné rozhodnutí ohledně ukončení protestu. Policejní vyjednavač se během dne dvakrát pokoušel jednat s aktivistkami o opuštění stroje. Rypadlo obsadila skupinka v úterý ráno na protest proti zvažovanému prodeji elektrárny Počerady firmě Sev.en Energy finančníka Pavla Tykače. Policie zůstává na místě, v případě potřeby je schopna zajistit lékařskou pomoc.

Aktivisté z hnutí Against Coal vedle zastavení těžby uhlí žádají, aby ministerstvo životního prostředí zamítlo výjimku z emisních limitů pro hnědouhelnou elektrárnu Chvaletice, která stejně jako lom Sev.en Energy patří. Jak dnes zjistila ČTK, o výjimce rozhodne ministerstvo v první polovině listopadu.

„Situace je tady výborná, je tady krásný rozhled a ještě jsem nepojali žádné rozhodnutí, jak budeme pokračovat, ještě se o tom pobavíme,“ řekla ČTK aktivistka. V noci mrzlo, všichni jsou podle členky skupiny v pořádku.

„Uskutečnilo se další vyjednávání, ale oni nadále chtějí setrvat na místě,“ řekla ČTK mluvčí mostecké policie Ludmila Světláková. Policisté nabídli skupině zdravotnickou pomoc. „Přítomní policisté se zajímají neustále, a to i v noci, o jejich zdravotní stav,“ uvedla mluvčí.

Pardubický kraj v létě vyhověl žádosti elektrárny Chvaletice o výjimku na budoucí evropské limity emisí rtuti a oxidů dusíku. Úřad ale stanovil omezující podmínky. Rozhodnutí zatím nenabylo právní moci. Elektrárna uvedla, že k dosažení nově požadovaných limitů by byla nutná další investice 1,4 miliardy korun. Elektrárna Chvaletice je nejmladší hnědouhelnou elektrárnou v zemi, v provozu je od roku 1979.

Kolesové rypadlo K800, které aktivisté obsadili, těží skrývku na slatinské výsypce, těžbu uhlí tak zásadně neohrozili. Stroj o hmotnosti 1400 tun je vysoký 31 metrů a 75 metrů dlouhý. Sev.en Energy nahlásila událost báňskému úřadu a spolupracuje s policií. "Hlavně si přejeme, aby se nikomu z nich nic nestalo," uvedla mluvčí Sev.en Energy Gabriela Sáričková Benešová.

„Z rypadla odejdeme, až skončí doba uhelná. Chceme bezodkladný konec uhlí, uzavření elektrárny Počerady a Chvaletice, dolu Vršany a spravedlivý svět. Za klimatickou spravedlnost budeme bojovat až do konce,“ uvedli aktivisté v prohlášení, které má ČTK k dispozici. Podle textu skupina nechce pasivně přihlížet, „jak hrstka jedinců bezostyšně vykořisťuje naši planetu, ohrožuje budoucnost lidstva a jeho celkovou existenci, a to jen pro svůj zisk“.

Odpůrci uhlí okupují velkorypadlo hnědouhelného Lomu Vršany na Mostecku. Odpůrci uhlí okupují velkorypadlo hnědouhelného Lomu Vršany na Mostecku. | Facebook Limity jsme my

Aktivisté navzdory mrazu odmítají rypadlo opustit a protest ukončit. „Z rypadla odejdeme, až skončí doba uhelná. Chceme bezodkladný konec uhlí, uzavření elektrárny Počerady a Chvaletice, dolu Vršany a spravedlivý svět. Za klimatickou spravedlnost budeme bojovat až do konce,“ uvedli v prohlášení, které má ČTK k dispozici. Podle textu jde o skupinu lidí, kteří nechtějí pasivně přihlížet tomu, „jak hrstka jedinců bezostyšně vykořisťuje naši planetu, ohrožuje budoucnost lidstva a jeho celkovou existenci, a to jen pro svůj zisk“.

Nezadat ( 31. října 2019 15:54 )

Nezadat ( 31. října 2019 15:52 )

Poslal bych je na Macochu do jeskyň aby si vyzkoušeli jak se v době kamenné žilo.

edapik ( 31. října 2019 12:42 )

Mohli by sem ti aktivisté dát technologický popis výroby svého teplého čaje?

zdravymozek ( 31. října 2019 10:24 )

Znemožnit dodávku vody a potravin,polít studenou vodou a oni rádi zeslezou!!! Potom zmydlit do krychle a bude pokoj s tou pakáži!!!

sebr ( 31. října 2019 09:14 )

Jakpak se jim dnes spalo, když byl mráz? Já bych je tam nechal a pak jenom sesbíral rampouchy!

Zobrazit celou diskusi