Talentovaná muzikantka Jitka Šuranská si pro hudební cenu Anděl šla na pódium celkem třikrát, další ocenění na své konto už ale nepřidá. „Právě jsem se dozvěděl zprávu, která mě zabolela hluboko v hrudi. Svůj boj s rakovinou prohrála má úžasná kolegyně a blízká kamarádka, houslistka Jitka Šuranská,“ potvrdil hudebník Ziggy Horváth (50) na facebooku to, čemu mnozí nejdřív zdráhali uvěřit. „Bál jsem se o ni převelice dlouhou řadu měsíců. Nejvíce v posledních dnech, kdy přestala odpovídat na mé zprávy,“ dodal.

Houslistka a zároveň zpěvačka, známá díky svým interpretacím lidových písní, odešla po těžké a rychle probíhající nemoci. Zesnula v domě, který měla nejradši - doma v Bělově. „Byla s člověkem, kterého měla nejradši. Bojovala až do konce, ona by to jinak ostatně ani neuměla. Jitka měla tři Anděly a dnes se sama andělem stala,“ potvrdil ČTK organizátor festivalu Hradecký slunovrat Václav Müller.

Smutnou zprávu o jejím skonu zveřejnil na facebookovém profilu i její spoluhráč, mandolinista Jiří Plocek (58), s nímž Šuranská tvořila od roku 2004 hudební duo, kterému se říkalo Hudecká úderka. „Ještě v září jsem Jitce poslal své nápady. Těšila se, že je spolu dotáhneme a v listopadu si je užijeme na koncertech. Nu, člověk míní…“ povzdechl si.

„Zdály se mi ty zrušené koncerty trochu divné… Jitka by hrála, kdyby jen trošku mohla. Jsem zaskočena, na tuto zprávu jsem nebyla připravena. Jako nikdo… Všichni jsme té malé blonďaté čertici tak drželi palce…“ stýská si Klára Císaríková, hudební odbornice, která o „lidovkách“ dokonce vydala publikaci.

Podle mnohých reakcí na sociálních sítích o vážné nemoci půvabné blondýnky většina lidí neměla sebemenší ponětí, a proto se zpráva o jejím náhlém skonu zdá jejím příznivcům a fanouškům naprosto neskutečná. „Jitka! Ach. Nechce se věřit. Bude nám hrát a zpívat z nebe,“ reagovala zaskočená herečka Petra Hřebíčková (40).

Ještě v květnu přitom hudebnice doufala v lepší zítřky. To totiž zveřejnila fotku s šátkem na hlavě, jenž naznačoval chemoterapie, a ke snímku napsala: „Milí přátelé, měním na čas image, a protože se chci vyhnout otazníkům ve vašich očích, až se potkáme, ano, řeším nějaké zdravotní obtíže, ale prognóza je velmi dobrá a muzika mi dělá o to větší radost.“ Tehdy všichni psali, jak moc jí drží palce… Bohužel, jenom to nakonec k uzdravení nestačilo.

Fotogalerie
16 fotografií