Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

První Češka ve vedení Interpolu: Co všechno má na práci a jak se zrodil její úspěch?

Video se připravuje ...
Autor: Jakub Veinlich - 
26. října 2019
05:20

Mluví pěti cizími jazyky a v zákoutích mezinárodní policejní organizace Interpol není plukovnice Šárka Havránková (44) vůbec neznámou. I proto ji delegáti minulý týden hladce vyslali do nejužšího vedení. Stala se viceprezidentkou pro Evropu. V pořadu Blesk Zpráv Epicentrum ale dlouholetá policistka nastínila i to, kam by se její další kroky mohly ubírat, až jako viceprezidentka Interpolu skončí.

Její kandidaturu na viceprezidentku mezinárodní policejní organizace Interpol podepsal ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Do nové funkce Havránkovou minulý pátek zvolilo Valné shromáždění Interpolu, když pro ni hlasovalo 135 států ze 141 přihlášených. V čele české delegace byl také policejní prezident Jan Švejdar

„Na počátku všeho je dopis oznamující kandidaturu, kterou podepsal pan ministr vnitra. Poté následují jednání, vyjednávání o podpoře a potom na valném shromáždění, kde se volba odehrává, se formálně podává přihláška. Tu podepisuje vedoucí delegace, kterým byl policejní prezident,“ popsala Havránková v Epicentru proces, jak se dostala na jedno ze tří viceprezidentských míst v Interpolu.

Žádné stěhování nebude

Mandát Havránkové začal zvolením a potrvá tři roky. I když má Interpol hlavní sídlo v Lyonu, sama se prý stěhovat nehodlá. „Určitě ne. Mám povinnost se zúčastňovat jednání výkonného výboru a jednou za rok, kdy je Evropská regionální konference, tak ji řídit,“ zmínila.

I nadále se chce věnovat práci na českém policejním prezidiu. U policie je Havránková už 24 let a prý i díky dobré pověsti českých policistů mohla dosáhnout na takovou pozici.

„Český policista je vnímán jako velice dobře připravený a vzdělaný, připravený a ochotný spolupracovat. Je prostě flexibilní a ničeho se nebojí,“ pochválila Havránková své kolegy ve službě, mezi které patří i její bratr.

Stane i v čele Policie ČR?

V rozhovoru pro Blesk Zprávy matka dvou dětí promluvila také o korupční aféře bývalého čínského prezidenta Interpolu. A nevyloučila ani možnost, že by se mohla v budoucnu stát první ženou v čele české policie.

„Myslím, že člověk nikdy nemá říkat nikdy,“ řekla Havránková.

Celý záznam Epicentra s Šárkou Havránkovou si můžete pustit zde: 

Video  Viceprezidentka Interpolu Havránková: Jsem stále česká policistka  - Jakub Veinlich, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Jan Toth ( 26. října 2019 12:52 )

... čo sa divíte keď zeriete vepro knedlo

Jan Toth ( 26. října 2019 12:50 )

Cechačci poslali to najlepšie čo mali...

agfor ( 26. října 2019 12:07 )

Od kdy se IQ měří (váží) tělesnou hmotností ? To by tam především měli být naši nikdy nepracující "soluobčané".

baronessa ( 26. října 2019 11:46 )

I když věřím, že paní má vysoké IQ a veškeré předpoklady pro vysokou funkci, přece jen mě zaráží, že u policie může pracovat někdo s tak výraznou nadváhou. Uniformu na ní si představit neumím a trošku se divím tomu, že při její inteligenci a schopnostech nemá schopnost usměrnit svoji hmotnost. Není snad invalidní.

a-z- ( 26. října 2019 09:49 )

Měla by jít šlapat chodník. To by ji prospělo.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa