Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Chirurg Pomahač opět zazářil: Vrátil obličej Robertovi, který téměř uhořel při nehodě

Autor: DH - 
26. října 2019
09:09

V Bostonu provedl tým lékařů okolo doktora Bohdana Pomahače další, téměř zázračnou operaci. Podařilo se jim transplantovat obličej Robertovi (68) z Kalifornie, který přišel kvůli nehodě o část nosu a o rty. Jeho fotografie před a po operaci vás dostanou!

Život dnes osmašedesátiletého Roberta Chelseaho se změnil v roce 2013. Na silnici u kalifornského města Long Beach měl potíže s autem. Zastavil tedy v odstavném pruhu, když ho jako blesk z čistého nebe zasáhl projíždějící kamion s opilým řidičem za volantem. Výsledek? Robertův automobil skončil celý v plamenech a on strávil 4 měsíce na nemocničním lůžku.

Robert nakonec přežil, ale jeho popáleniny třetího stupně na 50 % těla byly tak vážné, že mu museli lékaři odebrat část střev, konečků prstů, ale také hlavně kompletně rty a část nosu. Američanovi navíc zůstala na těle i obličeji silně popálená a odumřelá kůže, které sám s oblibou říkal hadí. Byl rád, že je na dál na světě. Zvykl si, že mu padalo z úst jídlo a také přehlížel zděšené pohledy okolí. I tak ale toužil po lepším životě.

Muži nakonec hodně pomohlo celkem 30 operací, které postupně podstupoval. Jeho ošetřující lékař ostatně sám před časem přiznal, že Robert byl jedním z nejvíce poraněných lidí, s jakými se kdy setkal. Upřímně, ani on sám nečekal, že by Robert někdy v budoucnu vypadal znovu normálně.

Video  Další úspěch chirurga Pomahače: Jeho tým transplantoval obličej Roberta (68)  - Brigham and Women's Hospital - Boston
Video se připravuje ...

Robert měl ale ve své smůle i velké štěstí, a to na osobu českého plastického chirurga působícího v USA Bohdana Pomahače. Přední světový lékař totiž vedl proces, při kterém se musel Robert na půl roku přestěhovat z Kalifornie do Bostonu, kde se pomalu připravoval na transplantaci obličeje. A ta se vydařila doopravdy skvěle. „Cítím se znovu jako já,“ řekl Robert pro časopis Time.

Doktor Bohdan Pomahač se svým týmem tak dosáhli dalšího milníku, a to transplantace obličeje Afroameričana, což je světový unikát. Jistě, operace byla pro Roberta velmi drahou záležitostí, ale pomohla mu jeho rodina a také lidé z různých dárcovských stránek, nejvíce pak ze serveru GoFundMe, kde se do dnešního dne vybralo více než 75 tisíc dolarů, aby mohl Robert žít normální život.

jelenovi ( 26. října 2019 13:33 )

Pomahac je frajer
A chlapik ma celkem kliku, sedmdesatka na krku a dostal oblicej tricatnika navic vypada o dost lip nez predchozi pacienti s transplantovanyma tvarema

odetka ( 26. října 2019 11:39 )

Tohle je přes čáru

a-z- ( 26. října 2019 09:58 )

Pan doktor má příhodné jméno.

Zobrazit celou diskusi