Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Chlapec se narodil bez očí, nosu a kusu lebky. Lékař rodičům nic neřekl

Miminku, které se narodilo v Portugalsku, chybí oči, nos a kus lebky.
Miminku, které se narodilo v Portugalsku, chybí oči, nos a kus lebky.  (Autor: Facebook)
Aktualizováno -
16. listopadu 2019
10:58
Autor: tsv - 
25. října 2019
21:20

Nedbalý lékař neřekl novým rodičům v Portugalsku o vážné deformaci dítěte. Malý Rodrigo nemá oči, nos a kus lebky, je hluchý a na jeho mozku byly nalezeny léze. Případem se nyní zabývá soud. Rada se prozatím rozhodla lékaře na půl roku suspendovat, dokud vyšetřování trvá. Informoval o tom server Mirror.

Lékař Artur Carvalho, který nyní čelí obviněním z nedbalosti, neinformoval rodiče o možné deformaci jejich potomka. Provedl celkem tři ultrazvuky, ani v jednom případě však na nic atypického nepoukázal. Matka se v šestém měsíci rozhodla pro ultrazvuk na jiné klinice, kde byla informována o určitých nesrovnalostech. Doktor Carvalho poté ale veškeré matčiny obavy vyvrátil.

„Lékař nám vysvětlil, že občas nejsou některé části těla na ultrazvuku viditelné. Například když má zrovna miminko přitisknutý obličej na bříško matky,“ sdělila novinářům teta malého chlapečka Rodriga.

Rodrigo měl přežít jen několik hodin

Po narození miminka bylo rodičům řečeno, že nepřežije déle než pár hodin. Nyní je však po čtyřiceti dnech propuštěno z nemocnice.  Kmotra novorozence sdělila severu Mirror, že "Rodrigo už tým expertů k přežití nepotřeboval, tak lékaři svolili k jeho propuštění". Nemocnice rodině nabízela možnost nechat malého chlapečka ještě na nějaký čas u nich na pozorování, ale rodiče se rozhodli vzít si potomka domů a starat se o něj v příjemnějším domácím prostředí. Příbuzní doufají, že bude děťátko nadále čím dál tím silnější.

V průběhu soudního řízení vyšly na povrch předchozí žaloby, které do této doby lékař úspěšně zametal pod koberec. V minulosti byl již několikrát zažalován za neúplnou či špatnou diagnózu nenarozeného dítěte, které poté na svět přišlo s vážným postižením. Momentálně je proti němu podáno šest stížností.

Jedním z případů je syn Laury Alfonso, které se v roce 2011 narodil potomek s deformací obličeje, nohou a vážnou poruchou mozku. Novinám Publico sdělila, že po osmi operacích, kterými si její dítě muselo projít, je stále neschopné mluvit a chodit. V dalším případě v roce 2007 zemřelo miminko jen pár měsíců po narození. Doktor Carvalho má nyní dočasně zakázáno praktikovat lékařskou profesi. Kauzu nijak veřejně nekomentoval.