V dolní části Jeleního příkopu nechává Správa Pražského hradu opravovat fasádu a část střechy pozdně gotické hradební zdi a budov, které na ni navazují. Rekonstrukce se týká také věže Mihulka, která by měla být dokončena letos. Práce jsou kvůli svažitému terénu časově náročné. Firma tu musela postavit 36 metrů vysoké lešení. Na omítnutí věže použila 120 tun materiálu. Projekt na první část oprav stál přes 300 000 korun, za práce Správa Pražského hradu zaplatí zhruba 55 milionů korun. Na příští rok je naplánována oprava věže Daliborka, kdy se uskuteční také soutěž na zhotovitele, uvedl Novák.

V horní části Jeleního příkopu je již dokončena rekonstrukce historického medvědince, za kterou Hrad zaplatil asi dva miliony korun. Opraveny byly dvě kobky, bývalé brlohy, vodní štola a dlážděná plocha atria. Obnovena byla také kašna s reliéfem medvědí hlavy a žulové schodiště vedoucí k medvědinci.

Otevření pro veřejnost

Současný stav Jeleního příkopu si mohla veřejnost mimořádně prohlédnout o víkendu 26. a 27. října, další možnost má 16. a 17. listopadu, vždy od 10:00 do 15:00. Vstup je brankou na Klárově, nedaleko stanice metra Malostranská. „Nebudou tu probíhat bezpečnostní kontroly a mělo by se dostat na všechny zájemce,“ řekl za tiskový odbor Pražského hradu Vít Novák. Terén ale není vhodný pro méně zdatné návštěvníky ani rodiče s kočárky. Z Jeleního příkopu lidé vyjdou do ulice U Brusnice.

Bezpečnostní kontroly

Hrad za dobu působení prezidenta Miloše Zemana čelí kritice, že uzavřel předtím volně přístupné prostory a u vchodů zavedl bezpečnostní kontroly. Kromě Jeleního příkopu se lidé letos nedostali ani do Jižních zahrad. Úředníci uzavírky zdůvodňují náročnými opravami a bezpečnostní kontroly byly podle prezidentské kanceláře zavedeny na žádost policie.

Jelení příkop je rokle pod Pražským hradem s rozlohou přes osm hektarů. Své jméno získala proto, že v dobách Rudolfa II. byla v příkopě chována lovná zvěř. Rozkládá se podél potoka Brusnice od ulice U Brusnice k velké zatáčce Chotkovy estakády. Za komunismu tam lidé stejně jako do dalších prostor Pražského hradu nesměli. Jelení příkop byl otevřen až za éry porevolučního prezidenta Václava Havla. V roce 2017 byly některé vstupy do dolní části příkopu uzavřeny s poukazem na bezpečnostní opatření. Následující rok Hrad oznámil, že dolní část Jeleního příkopu uzavře kvůli rekonstrukci, která měla trvat deset měsíců. Ani letos se ale příkop kvůli pokračujícím pracím veřejnosti neotevřel.
Fotogalerie
20 fotografií