Taktika podvodníků se čas od času proměňuje, i když princip zůstává podobný. Nově se za poslední rok rozmnožily případy, kdy si poškození stěžují na neodborné a předražené zásahy samozvaných zámečnických firem. Amatérští řemeslníci zvoní na byty seniorů, prokazují se falešnými vizitkami a důvěřivým občanům hrozí smyšlenými historkami o vykradených bytech sousedů. Apelují na výměnu zámku u domovních dveří a nabízejí instalaci bezpečnostní vložky rovnou na místě. A pokud nejste s jejich prací či produktem spokojeni a později chcete od smlouvy odstoupit, máte zpravidla smůlu. Firmy totiž dále nekomunikují a po kontaktních údajích z falešných vizitek často jako by se slehla zem.

Opatrnost je na místě

Podobnou zkušenost má z nedávné doby i Mirek N. z Prahy 4. „Zámečník se dostal do našeho domu pod záminkou výměny zámku u dveří NEXT. Vytipoval si byty seniorů a přesvědčil jejich majitele o nutnosti výměny spodního zámku. Jeho argumenty byly bohužel natolik pádné a přesvědčivé, že moje matka, ročník 1940, souhlasila s výměnou. Na místě s domnělým odborníkem sepsala smlouvu a zaplatila v hotovosti částku 4 990 Kč,“ líčí poškozený Mirek N. Podle dostupných informací se prokazatelně jedná minimálně o dva byty v bytovém domě na Praze 4.

Autor: Shutterstock

„Předražená bezpečnostní vložka je podle očekávání úplně k ničemu a navíc neodpovídá požadovanému rozměru. Podle vizitky výměnu provedla firma CSB Bílina. Majitel uvedený na vizitce, pan Ladislav Sitta, se osobně účastnil výměny zámku v bytě,“ doplňuje Mirek N. Poškozený neprodleně informoval zastupitele Městské části Praha 4 a kontaktoval i zástupce české společnosti NEXT, která patří mezi známé výrobce bezpečnostních dveří.

Podomní zámečníky odmítejte, radí odborník

Zabezpečení dveří vždy konzultujte s odborníkem po předchozím pečlivém průzkumu trhu. Vybranou společnost si nejprve prověřte a zeptejte se na reference. Nákup a instalace zámku je komplexní proces, který má své náležitosti. Odborná firma s vámi postup a výběr vhodného výrobku nejen zkonzultuje, ale také s vámi naplánuje instalaci. K výrobku i službě dostanete předávací protokol, fakturu se všemi podrobnostmi a také záruku,“ říká Jaroslav Pecka z firmy NEXT.

„Za podobnou službu výměny zámku si profesionální zámečnické firmy účtují kolem tisíce korun. Praktiky šmejdů jsou mnohdy takové, že vám zámek nejprve vymění a až posléze se dozvíte, kolik za něj zaplatíte. Částka je pokaždé jiná – není tajemstvím, že falešní prodejci částku navrhují od boku a zkoušejí, co jim projde. Může se tak pohybovat až k deseti tisícům. Instalovat tímto způsobem nový zámek do bytů je navíc krajně nebezpečné – nikdy totiž nevíte, kolik klíčů k němu doopravdy existuje. Nikdy se také nedozvíte nic o jeho kvalitě a bezpečnostní třídě,“ doplňuje Jaroslav Pecka.