Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Sněmovna schválila výroční zprávy ČT. Stanjura k Ferancovi: Usnesení si strčte někam

Aktualizováno -
24. října 2019
18:50
Autor: ČTK - 
24. října 2019
13:53

Sněmovna ve čtvrtek po debatě plné sporů schválila výroční zprávy o činnosti a o hospodaření České televize za rok 2016. A později během dne odsouhlasila totéž i za rok 2017. Sněmovní volební výbor je již dříve obě doporučil schválit. Zprávu o činnosti projednávala Sněmovna od letošního ledna. Řada poslanců hospodaření ČT opět kritizovala a vyjadřovala nad ním pochybnosti. K projednání zákonodárcům zbývá už jen výroční zpráva za rok 2018.

Pro schválení zprávy o činnosti ČT za rok 2016 hlasovalo 120 poslanců ze všech klubů kromě SPD, KSČM a nezařazených poslanců. Pro schválení zprávy o hospodaření hlasovalo 118 poslanců, proti ní hlasoval například Pavel Juříček (ANO) a Jaroslav Foldyna (ČSSD). Hlasovací listina původně ukázala číslo 117 poslanců, předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek ale odpoledne uvedl, že hlasoval také pro, i když na sjetině se objevilo, že se zdržel.

Sněmovna přijala část návrhu doprovodného usnesení Milana Ferance (ANO). V něm doporučila Radě ČT, aby při schvalování rozpočtu televize na příští a další roky důkladně a s péčí řádného hospodáře prověřovala jednotlivé nákladové položky za účelem efektivního využití peněz získaných od koncesionářů. Feranec navrhoval původně širší usnesení. Chtěl mimo jiné, aby Sněmovna vyzvala svůj volební výbor, aby při projednávání zprávy o hospodaření ČT za rok 2018 podrobně zkoumal hospodaření televize, a to i za využití externího poradce nezávislého na ČT.

Juříček z ANO si zadal prověrku hospodaření ČT. Televize ho odmítla

Vyvolal tím ale kritiku předsedy klubu ODS a člena volebního výboru Zbyňka Stanjury, který řekl, že nepotřebuje, aby mu Feranec říkal, že má ve výboru poctivě pracovat. Vzkázal Ferancovi, ať si usnesení „strčí někam“. „Nepotřebujeme vaše knížecí rady,“ podotkl.

Poslanec vládního hnutí ANO Juříček při předchozím jednání minulý týden Sněmovně řekl, že si nechal zpracovat prověrku hospodaření veřejnoprávní televize. Na jejím základě mluvil o pomalu umírající organizaci.

Česká televize uvedla, že jde o falešný audit. Komora auditorů ho označila za nevěrohodný, nestandardní, zmatečný a místy zcela nesmyslný. Podle komory není dokument zprávou auditora. Argumentuje například tím, že zprávu musí vyhotovit auditor a nemůže být anonymní.

„Ten audit jsem si zadal sám pro sebe proto, abych si ověřil, že můj názor je správný. Proto se trefujte do mě, a nikoliv do nějaké auditní organizace, která je mezinárodní a kterou nenechám vláčet v médiích jenom kvůli tomu, že pro Juříčka jako poslance zpracovávala nějaký audit,“ řekl poslanec již minulý týden.

Předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura řekl, že to, co si nechal Juříček zpracovat, není audit, ale komentář k veřejně známým číslům.

Neschválení zpráv mohlo potopit Radu ČT, v ohrožení byl i šéf Dvořák

Poslanci nepřijali Juříčkův návrh, aby Sněmovna vzala na vědomí, že hospodaření ČT je schodkové a udržitelné jen do roku 2021. V návrhu mimo jiné stálo, že existují podezření, podle nichž ČT porušovala zákon o zadávání veřejných zakázek.

Odkládané projednávání zpráv České televize bylo sledované zejména kvůli tomu, že jejich dvojí neschválení by mohlo vést k odvolání televizní rady. Rada mimo jiné volí a odvolává generálního ředitele. Zákon o České televizi říká, že Sněmovna může televizní radu odvolat, pokud rada neplní opakovaně své povinnosti stanovené zákonem, nebo pokud Poslanecká sněmovna dvakrát po sobě neschválí výroční zprávu o činnosti nebo výroční zprávu o hospodaření. Členy rady volí Sněmovna.

Ve Sněmovně čekají na projednání ještě výroční zprávy ČT za rok 2018. Volební výbor, který má ve své působnosti média, je má projednat v úterý. Výroční zprávy předkládají poslancům všechny veřejnoprávní instituce, tedy Česká televize, Český rozhlas a Česká tisková kancelář.

1pravda1 ( 24. října 2019 22:02 )

PRO SCHVÁLENÍ NEHLASOVALA TRIKOLORA - TAK TO VÁM PAK NĚJAK NESEDÍ. SPD A KSČM SE ČT NEBOJÍ, OSTATNÍ STRANY ANO....

1pravda1 ( 24. října 2019 21:59 )

Je to k zblití! Dvořák je tam už 8 let a je velmi špatný manažer - to má na doživotí nebo co? Začerněné smlouvy, špatné hospodaření, nikomu to nevadí kromě pár poslanců a SPD a KSČM. Čt má tři tisíce externích pracovníků - kolik je mezi nimi poslanců a jejich příbuzných. Neuvěřitelné, že se ke schválení takové netransparentnosti snížili Piráti, ANO, .... nepřekvapuje želoidní ČSSD, zlodějská ODS, TOP-STAN-KDU - odporná skupina... bude třeba si to zapamatovat, kdo má vědomí a svědomí a kdo leze čt do zadku i za cenu lživých zpráv o hospodaření. Nemají peníze a sponzorují politické neziskovky a dávají kamarádům stamiliony na jejich filmy a chtějí i zvýšit poplatky, došly i 4 miliardy korun, co tam Dvořákovi nechalo minulé vedení Čt.

Ebba ( 24. října 2019 16:53 )

tomlk007 ( 24. října 2019 15:44 )

Odhlaste masivně tv poplatky a ten burdel na kolečkách se položí

hejhej ( 24. října 2019 15:35 )

Pokud bude Dvořák stále ředitelem ČT, budou nadále zprávy samé lži a podvody, jako doposud, stejně jako neobjektivní pořady s Moravcem, Jílkovou, Fridrichovou apod. ČT placená z koncesionářských poplatků nemá vysílat reklamy,ale dělá podvodným sponzoringem, čímž zpožďuje začátky pořadů , stejně jako komerční televize, které je naopak od ČT reklamy "živí".

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa