Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Tipy na víkend: Prahou poběží zombíci! Zajděte na vepřové hody, Exotiku nebo do Senátu

/
  • Vyberte si některý z výletů a vyrazte za zábavou a pozáním.
    24. října 2019 ● 16:59

    Neseďte doma a nekoukejte se jen na televizi nebo z okna! Vyrazte ven, do přírody, za poznáním! Pokud nevíte kam vyrazit, nechte se inspirovat našimi tipy! Tipy na víkend byly vypracovány ve spolupráci s agenturou CzechTourism a portálem kudyznudy.cz. Sobota a neděle bude ještě příjemně teplá, nabídne až 18 stupňů a polojasnou oblohu. Na státní svátek a prázdniny čekejte ale teplotní sešup. Sychravý a lezavý podzim je tu.

  • 1.

    Navštivte místa, která jsou jindy zavřená

    *Jelení příkop – dva roky je kvůli opravám zavřený příkop pod Pražským hradem. Tento víkend je tu ale možná mimořádná prohlídka. Vstupuje se ze spodní části Chotkovy ulice. Další příležitost bude ještě 16 a 17. listopadu. Více čtěte ZDE

    *Praha - V rámci Dne otevřených dveří Poslanecké sněmovny budou zpřístupněny reprezentační sály, hlavní jednací síň, zasedací místnosti, kanceláře některých parlamentních výborů i další prostory. Zavítat sem můžete v sobotu od 9 do 16 hodin.

    *Praha - sídlo Senátu Parlamentu ČR, Kolowratský palác ve Valdštejnské ulici, bude otevřeno veřejnosti v pondělí 28. října od 9 do 16 hodin

    *Praha – prohlédnout si v den státního svátku můžete i většinu ministerstev nebo pražský magistrát či Obecní dům. Více najdete ZDE

    víkendové tipy
    Autor: Czechtourism, archiv Blesku, archiv pořadatelů, profimedia.cz

  • 2.

    Běh zombíků

    Z pražského Vítkova se do centra města vřítí desítky oživlých mrtvol. V sobotu od 15 hodin tu startuje další ročník Zombie Night Run. Pro dospělé je určena pětikilometrová trať, dětští zombíci musí zdolat tisíc metrů. Kostýmy a především mrtvolné líčení je nutností.

    víkendové tipy
    Autor: Czechtourism, archiv Blesku, archiv pořadatelů, profimedia.cz

  • 3.

    Přijďte ochutnat

    *Praha – vepřové hody se konají v sobotu na Smíchovské náplavce v úrovni Hořejšího nábřeží. Smlsnete si tu na všech zabíjačkových specialitách.

    *Praha – v Kampusu v Hybernské ulici můžete v sobotu od 16 hodin na BananaFestu ochutnat vietnamskou kuchyní. Zdaleka nepůjde ale jen o jídlo, festival je představením vietnamské komunity u nás.

    *Plzeň - DEPO Street Food Market opět v pondělí naplní DEPO2015 vůněmi nejrůznějších světových kuchyní.

    *Špindlerův Mlýn – v sobotu od 11 hodin se tu konají sladké Medové slavnosti. Součástí budou i živé kapely, divadélko nebo řemeslníci.

    *Bystřice pod Pernštejnem – v centru Eden se v sobotu od 9.30 chystá Roh hojnosti, tradiční gastronomická akce. Součástí programu bude i netradiční cirkusové představení, řemeslnický jarmark nebo ukázka tradiční zabijačky.

    *Valtice - o víkendu se na zámku koná čokoládový festival

    víkendové tipy
    Autor: Czechtourism, archiv Blesku, archiv pořadatelů, profimedia.cz

  • 4.

    Hrady a zámky končí sezonu

    Poslední a navíc prodloužený víkend o státní svátek i podzimní prázdniny je ideální dobou pro návštěvu hradů a zámků. Mnohé z nich totiž končí sezonu a otevřou se zase až na jaře. Kam zajít a jaký je připravený program najdete ZDE

    víkendové tipy
    Autor: Czechtourism, archiv Blesku, archiv pořadatelů, profimedia.cz

  • 5.

    Exotika v Lysé

    Největší evropská výstava papoušků, bažantů, kachniček, plazů, akvarijních ryb, opic a šelem s úžasným aranžmá exotických rostlin a stromů s názvem Exotika se koná od pátku do úterý na výstavišti v Lysé nad Labem. Chybět nebude ani největší český aligátor – třímetrový Luděk ze zoo v Protivíně.

    víkendové tipy
    Autor: Czechtourism, archiv Blesku, archiv pořadatelů, profimedia.cz

  • 6.

    Rozlučte se se strašidly

    S hlavní sezonou se bude ve strašidelném stylu loučit řada hradů a zámků. Už v pátek se bude strašit na zámku v Benešově nad Ploučnicí, v sobotu vypukne Týden duchů v Safari Parku ve Dvoře Králové nad Labem a odpoledne dorazí halloweenská strašidla do brněnské zoologické zahrady. V sobotu i v neděli zaplaví oživlá strašidla také zámek Jezeří. Na zámku Kačina na děti čeká strašidelný pohádkový les. Strašidla všech druhů potkáte v sobotu večer nejenom venku kolem pevnostního objektu Kavalír 2 v Terezíně, ale také v jednotlivých muzejních objektech: koná se totiž zábavný Dušičkový speciál, při němž se děti vydovádí při strašidelných soutěžích a nakonec si v pekle pod dohledem čertů opečou na ohni buřty.

    víkendové tipy
    Autor: shutterstock.com

  • 7.

    Novohradské slavnosti

    Šermířská vystoupení, dobývání hradu, ukázky sokolníků, dobové tance, atrakce pro děti a další zábava je připravena v neděli od 10 do 15 hodin na zámku Nové Hrady. Konají se tu totiž podzimní hradní Novohradské slavnosti Karla Bonaventury Buquoye.

    víkendové tipy
    Autor: Czechtourism, archiv Blesku, archiv pořadatelů, profimedia.cz

  • 8.

    Schwarzenbergové slaví 300 let

    Český Krumlov si letos připomíná 300. výročí od příchodu knížat ze Schwarzenbergu a znovuspojení starých jihočeských panství  pod  vládou  vévodů  krumlovských v  roce  1719. Od soboty až do neděle je tu proto připraven velkolepý program. Jeho vrcholem bude Historický průvod od gotiky po baroko. Více najdete ZDE

    Český Krumlov
    Autor: archiv Blesku

  • 9.

    Krása skla

    Přijďte se podívat, jak skláři vyrábí legendární český křišťál. V rámci akce ve sklárně Preciosa v Kamenickém Šenově budete mít možnost zúčastnit se prohlídek výrobny. Na nich se dozvíte více o moderních lustrech a svítidlech, které odborníci vytváří na základě svých historických designů. Otevřené budou také části výrobny, které nejsou běžně dostupné. Vyzkoušíte si také foukání skla. Akce se koná v sobotu i v neděli od 9 do 17 hodin.

    víkendové tipy
    Autor: Czechtourism, archiv Blesku, archiv pořadatelů, profimedia.cz

  • 10.

    Den řemesel

    Stylová oslava výročí vzniku Československa se koná v pondělí v Úštěku.  Celodenní akce začíná v 9.30, o půl hodiny později se čeká příjezd T. G. Masaryka a pak už vypukne řemeslný jarmark a kulturní i hudební program.

    víkendové tipy
    Autor: Czechtourism, archiv Blesku, archiv pořadatelů, profimedia.cz

  • 11.

    Setkání veteránů

    Ve Frýdlantu nad Ostravicí, v rekreačním areálu Budoucnost, se rozhodli stylově oslavit státní svátek vzniku republiky a sezvali motorové veterány. Ochutnat tu můžete i retro staročeské menu, připraveny jsou i vyjížďky a další program.

    víkendové tipy
    Autor: David Malík

  • 12.

    Tutanchamon na vlastní oči

    Vydejte se na cestu časem a od Théb po Údolí králů objevujte stopy egyptské civilizace na výstavě Tutanchamon RealExperience o životě a době faraona v pražském Národním muzeu. Čekají vás desítky exponátů, tajuplná atmosféra starého Egypta a fascinující multimediální součást expozice, která umožňuje návštěvníkovi doslova vplout do proudu času a projít věčností, kterou se dle legend měl ubírat samotný vládce. Provedením se výstava odlišuje od všeho, co bylo dosud v Česku k vidění. Výstava potrvá do konce ledna příštího roku.

    V prostorách Národního muzea se zabydlel starověký Egypt.
    Autor: Blesk

  • 13.

    Dotkněte se Měsíce

    Štefánikova hvězdárna na pražském Petříně je jediným místem na světě, kde se budou moci návštěvníci přímo dotknout povrchu Měsíce! Už ale jen do konce října. Vystavený vzorek měsíční horniny nebude na hvězdárně vystaven za neprůstřelným sklem ani zalitý v umělé hmotě, jako ve všech světových muzeích. Naopak, kousku Měsíce se budete moci dotknout. Vystavený vzorek je horninou, která na Zemi doputovala v podobě meteoritu, jenž byl před 3,1 miliardy let vyvržen z povrchu Měsíce při dopadu jiného kosmického tělesa a šťastnou náhodou dopadl na povrch Země.

    víkendové tipy
    Autor: Czechtourism, archiv Blesku, archiv pořadatelů, profimedia.cz

  • 14.

    iQport na náplavce

    Na náplavce Rašínova nábřeží v Praze kotví do konce října loď s názvem iQport. Jde o vědecký park, který nabízí rozmanitou všehochuť zajímavostí. V podpalubí můžete zažít pocit při potápění Titanicu, z nezaměnitelných očních důlků na vás bude chrlit páru kultovní Golem, popovídáte si s robotem, vyzkoušíte závody ve virtuální realitě a mnoho dalšího. Nechybí mnoho dalších vědomostních interaktivních disciplín pro malé i velké. Otevřeno je denně od 9 do 20 hodin.

    Na Rašínově nábřeží v Praze je nový science park - přímo na lodi!
    Autor: Koláž Blesk.cz

  • 15.

    Až na vrchol světa

    V Muzeu Českého ráje v Turnově nově otevřeli interaktivní expozici Horolezci – Z Českého ráje na vrcholy světa. Expozice je tvořená tak, jako byste sami zdolávali vrcholky hor a kolem vás se pohybovali další horolezci. Díky videomappingu se naučíte vázat ty správné lezecké uzly a děti si mohou vyzkoušet i boulderingovou stěnu. K vidění je na 300 exponátů.

    víkendové tipy
    Autor: Czechtourism, archiv Blesku, archiv pořadatelů, profimedia.cz

  • 16.

    Výstava hlavolamů

    Fanouškům hlavolamů připravil Letohrádek Mitrovských v Brně interaktivní výstavu, kde si každý vyzkouší, jak mu to myslí a potrápí svůj mozek. K vidění a rozluštění jsou nejstarší hlavolamy světa například Ramsesova hvězda, Dürerův čtverec, mosty v Königsbergu, první křížovka s původním zněním, ale i klasické „retrohlavolamy“ jako Rubikova kostka, Rubikův had (Twist), Babylonská věž a další. Dřevěné, kovové, plastové, velké nebo třeba do kapsy – celkem přes 120 exponátů ke zhlédnutí a z nich zhruba jednu třetinu si návštěvníci budou moct vyzkoušet. Výstava trvá do 17. listopadu.

    víkendové tipy
    Autor: Czechtourism, archiv Blesku, archiv pořadatelů, profimedia.cz

  • 17.

    200 let sportu v Brně

    Všechny nejvýznamnější trofeje brněnských sportovců nabízí výstava Branky, body Brno v 1. patře jižního křídla hradu Špilberk. Návštěvníci uvidí mimo jiné wimbledonský talíř tenistky Jany Novotné, euroligový pohár basketbalistek Žabovřesk, či všech třináct titulů hokejistů Komety. Výstava potrvá do konce roku.

  • 18.

    To nejlepší z IQ Play

    Příznivci všemožných stavebnic, stolních her a chytrých hraček si přijdou na své v Obchodním domě Zlín. Do konce října se tu koná interaktivní výstava To nej z Festivalu IQ Play, která představuje výběr padesáti nejzajímavějších současných her. K unikátům patří i zvětšeniny různých stolních her, které jsou v ČR k dispozici pouze v jednom vydání, včetně velmi lákavých obřích šachů a dámy.

    víkendové tipy
    Autor: Czechtourism, archiv Blesku, archiv pořadatelů, profimedia.cz

     

     

     

     

     

Články odjinud

Dnešní horoskopy