Pokud se rozhodneme pořídit si vlastní bydlení, je proto často nezbytné, abychom jej financovali prostřednictvím některé formy úvěru. Není to vlastně pouze nezbytnost, ale je to také rozumné ekonomické rozhodnutí. Obvykle před touto otázkou stojí mladí lidé, kteří právě zakládají rodinu. Zde zpravidla není nikdy peněz nazbyt, proto si v našem článku posvítíme na zajímavé možnosti úvěrových produktů.

Neúčelové vs. účelové půjčky

Oblast půjček je poměrně rozsáhlá, takže si můžete půjčit peníze různým způsobem a pro různé účely. Stále jsou velmi populární takzvané neúčelové půjčky. Jak je patrné již z názvu, jedná se o půjčky, kdy finanční prostředky můžete využít doslova pro libovolný účel. Mezi takové úvěrové produkty patří rovněž půjčky pro mladé. Mladí lidé nejen že plánují rodinu, ale často ještě studují. Využít je tak mohou třeba studenti, kteří potřebují financovat školné. Samozřejmě jsou to půjčky využitelné třeba i na první bydlení či vybavení bytu.

Výhodnost jednotlivých úvěrových produktů se však může velmi lišit. Pokud hledáte půjčku, kde budou finanční prostředky vyhrazeny pro předem určený konkrétní účel, je na zvážení zvolit raději půjčky účelové. Mezi takové úvěry patří již zmiňovaná hypotéka na bydlení. Nevýhodou těchto typů půjček je však skutečnost, že k jejich získání je potřeba splnit poměrně přísná kritéria.

Hypotéka jako první logická volba

Pokud se ale rozhodnete financovat své bydlení, je hypotéka zpravidla první logickou volbou. Je to zavedený úvěrový produkt, kterým se financuje bydlení zcela běžně. Zda pro vás bude konkrétní hypotéka výhodná, s tím vám může pomoci hypotéka kalkulačka. Počítejte však s tím, že podmínky pro získání hypotéky na bydlení jsou stále přísnější. Dnes například musíte:

·         Financovat aspoň 10 % nemovitosti sami

·         Splátky nesmějí přesáhnout 45 % vašich příjmů

Velkou výhodou je při financování bydlení klasickou hypotékou skutečnost, že získáte dostatečně vysoký obnos peněz a budete jej moci splácet po velmi dlouhou dobu. Výpočet hypotéky je pak klíčový pro stanovení vhodných parametrů úvěru. Pokud by pro vás však bylo splnění podmínek klasické účelové hypotéky na bydlení velmi náročné, možná vás zaujme, že existuje také tzv. americká hypotéka. Ta je nicméně spíše spotřebitelským úvěrem, kde ručíte nemovitostí. Jedná se o půjčku neúčelovou, tedy peníze lze použít zcela libovolně.

Půjčka od státu pro mladé

Pokud ale chcete financovat výhradně bydlení, ale hypotéka vám nevychází jako reálná, nově máte ještě další možnost, kde lze využít pomocnou ruku státu. Tato možnost je zde od roku 2018, konkrétně od léta. Existuje totiž Státní fond rozvoje bydlení (SFRB), který pomáhá mladým lidem získat vlastní střechu nad hlavou. Musíte splnit zejména tyto podmínky:

·         Maximální věk žadatele 36 let

·         Nejste-li manželé nebo registrovaní partneři, nutná péče o dítě do 15 let

Tyto podmínky v podstatě stanovují základní a hlavní omezení. Ve fondu stát vyčlenil celkově 650 milionů Kč. Mladí lidé z něj mohou získat 300 000 Kč na modernizaci bytu, 1 200 000 Kč na pořízení bytu nebo 2 000 000 Kč na stavbu či koupi domu.

Srovnávejte

Ať už se rozhodnete pro volbu libovolného úvěru, kterým budete financovat své bydlení, vždy za všech okolností srovnávejte nabídky na trhu. K tomu vám může pomoci také portál www.finmoney.cz s přehledem řady úvěrů. Jedině pokud budete mít přehled o momentální situaci na trhu, dokážete se při volbě úvěru správně rozhodnout.