Máte-li pochybnosti, zda je právě na vašem pozemku vše v pořádku, raději vše prověřte. Nejenže zmírníte případnou pokutu, ale vyhnete se tak i jiným potížím. Nový stavební zákon bude mnohem přísnější než dosavadní znění, které nahrávalo korupci a také neukázněnému chování mnohých stavebníků. V roce 2021 už totiž nebude možné černou stavbu legalizovat zpětně. K demolici postačí jen rozhodnutí stavebního úřadu a náklady na ni bude stavební úřad vymáhat na vlastníkovi.

MÍSTO TAHANIC DEMOLICE

Tato přísná pravidla mimo jiné učiní přítrž dlouhým soudním sporům. Doposud totiž majitelé černých staveb často spoléhali na soudní tahanice, ale i na to, že obce neměly na demolice dostatek peněz. I to by se mělo změnit, stát totiž hodlá odstraňování nepovolených staveb podpořit i finančně.

Nové podmínky začnou platit v roce 2021 a budou se týkat nepovolených staveb, jež úřady odhalí v době, kdy už zákon bude účinný. Vyplatí se tak určitě nechat zkontrolovat veškeré stavby na vašem pozemku co nejdříve. Pokutám za případné pochybení, objekt postavený „načerno“ apod., které se mohou šplhat až do statisíců korun, se sice nevyhnete, ale vyvinete-li vlastní iniciativu, úřady obvykle postupují shovívavěji a sankce bývají mírnější.

STAČÍ MÁLO

K tomu, aby na vás úřady „přišly“, stačí málo, třeba jen závistivý soused nebo konkurenční firma. Abyste se ujistili, že právě vám nic nehrozí, vydejte se to ověřit na příslušný katastrální úřad. Nahlédnout do katastru nemovitostí lze i elektronicky. Na prověření stavby si ale můžete také najmout firmu, která vše provede za vás.

Porušujete zákon

› Z pohledu stavebního zákona se vlastník černé stavby dopouští přestupku, za který hrozí pokuta od 200 tisíc až do 2 milionů korun.

› Užíváním černé stavby se také vyhýbáte povinnosti platit daň z nemovitých věcí příslušnému finančnímu úřadu, kterou rovněž ukládá zákon.

› Dalším rizikem je fakt, že objekt, který je ilegální stavbou, lze sice plnohodnotně pojistit, ale podle všeobecných obchodních podmínek mnoha pojišťoven nemusí být pojistka platná.

Zdroj: legalizacestaveb.cz