Přestože se už 5. ledna otevřou brány opery široké veřejnosti, zvelebování historických prostor tím nekončí. „Zbývá nám toho opravdu hodně," poznamenal ředitel techické provozní správy Václav Pelouch. Ještě zbývá domalovat chodby, vytapetovat a položit podlahy. Prostranství před Státní operou a mezi budovou Nového Muzea nebude při finálním otevření hotové.

Rádi bychom měli vše hotové do podzimu, aby od září mohl nastat plnohodnotný provoz," prozradil Pelouch, který doufá, že si bude Česko proměnu pochvalovat. „Z chodeb bohužel nejsou dochované žádné fotografické záznamy, a tak jsme přemýšleli o tom, jak ji ozvláštnit. Snad si za dalších třicet čtyřicet let nová generace neřekne to, co my o té předchozí," smál se ředitel.

Staronová Opona

Ve Státní opeře se můžete těšit na staronovou oponu. Ta od Eduarda Veitha, která byla k vidění v roce 1888 při otevření opery, se bohužel nedochovala. Přesto se povedlo uměleckému řediteli sekce výroby Národního divadla Martinu Černému ztvárnit dle dobových fotografií její repliku.

Video
Video se připravuje ...

Autor staronové opony Martin Černý Eva Fornálová

„Bohužel se dochovaly jen černobílé fotografie, a tak jsem do toho vložil i svou nápaditost," prozradil její autor Černý. A tak se Česko může těšit ze staronové opony, která zkrášlovala prostory do roku 1945, kdy se záhadně ztratila neznámo kam. Nová opona nahradí předchozí od akademického malíře Antonína Střížka, původně určenou pro nastudování Kouzelné flétny.

Galakoncert

Státní opera se otevře divákům přesně po 132 letech od jejího prvního otevření. Slavnostní večer 5. ledna nese podtitul Státní opera v proměnách času (1888 - 2018). Publikum provede režisérka Alice Nellis historií čtyř slavných operních souborů, které zde působily v minulosti.  

Pro ty, kteří si nestihli zakoupit lístky na velkou událost, máme dobré zprávy. Můžete si ho užít i zprostředkovaně. Koncert bude vysílán v přímém přenosu na televizní stanici České televize Art.

V první polovině roku (3. dubna) bude možné navštívit inscenaci opery Král Roger Karola Szymanowského. Balet Národního divadla uvede 21. května Spící krasavici Petra Iljiče Čajkovského. Další premiérou budou Mistři pěvci norimberští.

Fotogalerie
29 fotografií