Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Své děti prý mučil 9 let v podzemí: Sám mezitím cvičil na sluníčku a zahradničil

Autor: rc - 
22. října 2019
18:07

Gerrit Jan van Dorsten (67) z Nizozemska byl obviněn z věznění svých šesti dětí, které údajně držel na odlehlé venkovské farmě dlouhých devět let! Sedmašedesátiletý muž byl aktivním uživatelem sociálních sítí, na kterých sdílel své neortodoxní názory. Zároveň tam publikoval fotografie a video, na kterém cvičí na dřevěném stroji patrně vlastní výroby. Své děti přitom ve stejné době údajně věznil v podzemí! 

Šok pro všechny přišel v polovině října, když do kavárny De Kastelein v Nizozemsku nakráčel mladík Jan van Dorsten. Pětadvacetiletý muž si dal pár piv a začal majiteli podniku Chrisu Westerbeekovi vyprávět podivný příběh své rodiny.

Jeho otec Gerrit-Jan van Dorsten ho měl i s jeho sourozenci roky držet ve sklepení domu na odlehlé farmě ve vesnici Ruinerworld, která je vzdálená asi 128 kilometrů od Amsterdamu. Westerbreek neváhal a zavolal policii.

Když strážci zákona prohledávali farmu, našli dveře schované za skříní. Poté, co je otevřeli a sešli do sklepení, našli tam pět dětí a nemocného van Dorstena. Podle informací deníku The Independent byly děti drženy ve sklepení téměř deset let!

Van Dorsten byl členem jihokorejské Církve sjednocení. Ta je někdy považována za sektu a je známá masovými svatbami, které pro své stoupence organizuje. Muž do ní vstoupil začátkem 80. let se svým bratrem. Na rozdíl od něj ji ovšem v roce 1987 opustil.

Policie ho zatkla a s ním i rodáka z Rakouska Josefa Brunnera, který je majitelem pozemku. Brunner byl kdysi také členem sekty a žil nedaleko farmy v přívěsu. Sousedi podle informací deníku Daily Mail vypověděli, že ho často vídali, jak jezdí na farmu s nákupy.

Van Dorsten byl aktivní na sociálních sítích, na kterých se vyjadřoval ke spirituálním věcem. Na Facebooku často publikoval své názory na politiku. Hojně se vyjadřoval o politické situaci v Severní Koreji.

Sedmašedesátiletý muž také často zveřejňoval fotografie své zahrady a video, na kterém cvičí na podivném dřevěném stroji. Van Dorsten tvrdil, že muži, kteří používají kosmetiku, by se měli mlátit. Kladl si otázky, co člověk vidí při resuscitaci či zdali NASA hodlá postavit farmy na Marsu.

 

Zobrazit celou diskusi