Oproti prvnímu tendru magistrát odstranil z podmínek povinnost zajistit bezpečnost akce, kterou si vezme na starost město. „Zakázku jsme zjednodušili a očekáváme, že se do ní přihlásí více uchazečů,” uvedl mluvčí magistrátu Vít Hofman. Maximální částka, kterou je město ochotné za atrakci zaplatit, zůstala dva miliony korun. Zájemci mohou nabídky podávat do 6. listopadu, ihned poté by měla zasednout výběrová komise a pokud někdo uspěje, smlouva by podle mluvčího měla být uzavřena v polovině listopadu.

A přece bude?

Minulé vedení magistrátu zvažovalo tzv. tichý ohňostroj s ohledem na domácí mazlíčky a volně žijící zvířata, protože je hlasité rány stresují. Magistrát už dříve oslovil odborníky, kteří uvedli, že to vzhledem k rozsahu show není reálné. Současná koalice Pirátů, Prahy Sobě a Spojených sil pro Prahu (TOP 09 a STAN) zvolila jako řešení promítání na budovy.

To se nelíbí autorům minulých novoročních ohňostrojů, kteří založili spolek Ohňostroj pro Prahu a chtějí uspořádat pyrotechnickou show navzdory rozhodnutí vedení hlavního města. Financovat ji plánují z peněz vybraných od obyvatel, podrobnosti a místo konání zatím nesdělili.

Ohňostroje byly v minulosti odpalovány například z Letné, Vítkova, Petřína nebo z pontonu na Vltavě. Ohňostroj na začátku letošního roku tematicky připomněl sametovou revoluci a stál 1,7 milionu korun.

Fotogalerie
15 fotografií