Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Rakovina varlat postihuje i malé chlapce, nutná je prevence, radí urolog Zachoval

Video se připravuje ...
Autor: Andrea Ulagová - 
22. října 2019
05:35

Rakovina varlat se vyskytuje nejen u mužů staršího věku, ale nejčastěji mezi 20. a 40. rokem života. V Epicentru Blesk Zpráv to řekl přednosta Urologické kliniky Thomayerovy nemocnice Roman Zachoval. „Často se vyskytuje také v dětském věku, mezi pěti a deseti lety,“ dodal. Popsal také, které věkové skupiny postihuje rakovina prostaty, u níž je včasný záchyt daleko důležitější. Připomněl také nutnost prevence, tedy pravidelných a častých vyšetření.

První vrchol výskytu rakoviny varlat, tedy ten u malých chlapců, není tak vysoký jako u mužů mezi 20. a 40. rokem života. „Ale je třeba, aby o tom ty maminky věděly a ty malé chlapce už od toho časného věku vyšetřovaly,“ zdůraznil Zachoval. Podotkl, že nádor varlat má šanci na vyléčení až u 90 procent pacientů, a to i když se nemoc zachytí v pokročilejším stadiu.

Rakovina prostaty se pak začíná objevovat u mužů po 50. roce života, nejčastěji se pak vyskytuje po 65. roce. „Občas vidíme i muže mladší. Výjimkou je před 40. rokem věku,“ upřesnil urolog. Zároveň ale varoval, že čím pokročilejší stadium rakoviny prostaty je, tím se šance na vyléčení rapidně snižuje.

Expert varuje: Bude hůř

Rakovina prostaty je daleko častější, onemocní jí ročně 6000 až 7000 mužů. U rakoviny varlat jsou to stovky případů. Onemocnění má ale v budoucnu podle odhadů významně přibývat, zvláště u rakoviny prostaty.

„Je to určitě tím, že máme daleko lepší diagnostiku, než jsme měli dříve, v naprosté většině případů stačí krevní odběr. Na základě toho víme, jestli tam je podezření,“ vysvětlil odborník. Zároveň ale dodal, že rakovina se vyskytuje ve větší míře sama o sobě, zřejmě kvůli způsobu života, který vedeme.

Rakovina varlat Rakovina varlat | Profimedia

Žít zdravěji?

Že by přímo sexuální život a sexuální návyky způsobovaly nádory varlat nebo rakovinu prostaty, to podle Zachovala tak není. Podle experta není přesně prokázaný ani přímý vliv nezdravého životního stylu.

„Má se ale za to, v celé onkologii, že člověk, který žije nezdravě, tak má větší dispozice ke vzniku nádorových onemocnění,“ řekl Roman Zachoval.

Video  Urolog Zachoval: Rakovina varlat postihuje i mladé muže a malé děti.  - Andrea Ulagová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

agfor ( 22. října 2019 12:38 )

Prevence je jednoduchá - přestat se cpát hnusem, které Babiš lidem vnucuje v obchodech.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa