Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Zeman nedostal pozvánku na 28. října. Na udílení metálů bude chybět nejvyšší žalobce

Autor: ČTK, tva - 
21. října 2019
14:40

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman zatím nedostal pozvánku na slavnostní udílení státních vyznamenání na Pražském hradě 28. října. V pondělí to bez bližších podrobností řekl mluvčí nejvyššího žalobce Petr Malý. Pozvání Pavel Zeman nedostal ani loni.

Nejvyšší státní zástupce se zhruba před dvěma lety odmítl dostavit na schůzku s prezidentem Milošem Zemanem. Nejvyšší státní zastupitelství totiž tehdy dohlíželo na vyšetřování kauzy v Lesní správě Lány spadající pod prezidentskou kancelář. Pavel Zeman tehdy podle zjištění serveru Seznam Zprávy nechtěl ohrozit integritu vyšetřování.

„Od té doby, kdy pan nejvyšší státní zástupce odmítl schůzku s panem prezidentem za situace, kdy bylo Nejvyšší státní zastupitelství činné v kauze Lesní správy Lány, pan nejvyšší státní zástupce žádné pozvání na Hrad nedostal a s žádným už ani nepočítá,“ řekl tehdy Malý.

Kapacita sálu je 800 lidí

Pracovníci Kanceláře prezidenta republiky už začali pozvánky hostům rozesílat. Kapacita Vladislavského sálu je podle šéfa hradního protokolu Vladimíra Kruliše asi 800 lidí. Přední místa budou mít, jako každoročně, zajištěni například předsedové Senátu a Sněmovny Jaroslav Kubera (ODS) a Radek Vondráček (ANO) nebo bývalý prezident Václav Klaus s chotí Livií.

Pozvánku také dostanou diplomaté, osobnosti církevního, kulturního a společenského života i zástupci integrovaného záchranného systému. Místa v sále jsou vyhrazena i pro příbuzné oceněných.

Další pozvánky Hrad rozesílá na následnou recepci do Španělského sálu. Týkají se asi 2000 lidí a zvány jsou další významné osobnosti včetně vyznamenaných z předchozích let.

says ( 21. října 2019 20:27 )

Rudá Marie se ho bojí.

cepp ( 21. října 2019 20:22 )

Každý, kdo nedostane pozvánku di může gratulovat. Ostatní odejdou až během Zemanova projevu.

dama_s_kosou ( 21. října 2019 19:08 )

Tak hlavne aby se Milda za ten tyden nezkazil. Z mrazaku ale vyndat maximalne v nedeli aby jim do pondeli roztal a jeste ho stihli vyztuzit.

horaIysa ( 21. října 2019 19:05 )

Asi ano, kdyby to bylo v opačném gardu.

dama_s_kosou ( 21. října 2019 18:45 )

Sestřelil sem gagarina s putinem mám dceru.. hodte na mě klidně všechno já vám na to *** !!
Takze asi tak, fizle.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa