V uplynulých letech dostala Kateřina několikrát nabídku, aby svým kamarádům připravila svatební výzdobu. „Každá svatba je jedinečná a zaslouží si i unikátní prostor, kde se odehrává. Běžně dostupné komerční produkty ale nesplňovaly mou představu, byly dost často nevkusné a jednorázové," popisuje momenty, které ji k výrobě vlastních dekorací přesvědčily. Sehnala si přírodní materiál, z nějž tvoří nejraději - papír a kvítí - a dala se do vyrábění. 

Neskutečně ji to bavilo, a tak si právě skládání a značku Panoply zvolila jako téma své diplomové práce na Fakultě umění a designu ústecké Univerzity Jana Evangelisty Purkyně. Tehdy měla o značce psát jen ve fiktivní rovině, v její hlavě se ale rodil plán, jak čas vynaložený na psaní diplomky zúročit dvojnásob, a sice převést projekt do reality. Výrobky, které se u jejích přátel osvědčily, proto začala nabízet i dalším zájemcům. Obdivovat je nedávno mohli například i návštěvníci podzimního Designbloku.

Začátky pro Kateřinu nebyly, podobně jako pro většinu lidí, kteří rozjíždí vlastní podnikání, jednoduché. „Nejtěžší byly asi první pokusy. Chtěla jsem se odpoutat od známých skládaných tvarů a přijít na vlastní princip, který bude jednoduchý a zároveň dostatečně variabilní," popisuje. Pak už tvary přicházely samy - dohromady jich vytvořila už přes šedesát a stále ji napadají další. Naprosto nejhorší pro ni prý bylo „složit“ létající talíř. 

Chce to trpělivost

Kateřina tvoří na bázi pokus omyl - jako by se vydávala na dobrodružnou výpravu za objevením něčeho neznámého. I zdánlivě slepé cesty často přinesou nečekaně skvělý výsledek, pro práci designéra jsou navíc důležitou součástí formování názoru, uvádí Kateřina. Práce ji navíc podle jejích slov učí trpělivosti. Kdokoliv by se vzdal po pár hodinách, nemůže být designér,“ říká rozhodně.

Koníček i práce jí visí nad hlavou

O jejím koníčku hodně napoví i její byt. Dekorace má doma zavěšené všude kolem sebe, ale hlavně ve studiu, kde tráví většinu času. Na pracovní lampě má drobnější tvary, kterým pracovně říká „office“ verze – tedy produkty určené pro zútulnění místa v kancelářích a sdílených prostorech, které bývají studené a neosobní.

Na zdi mezi okny uprostřed zdi má velký solitér – hvězdu, na okně mini řetěz a nad hlavou vesmírný řetěz. „Testuji, jak působí různé tvary a produkty v prostoru. Vnímám jejich hmotu, to, jak se proměňují postupujícím světlem přes den a večer, ale i to, zda mě časem neomrzí… Musím říct, že ač stále přibývají, stále mě baví, jak do místnosti vnášejí detail a zútulňují prostor kolem.“

Chceme být eko

Většina papírových ozdob se během pár hodin promění v odpad, Kateřina se však snaží vymýšlet tvorbu tak, aby byla znovu použitelná. „Už při hledání samotného principu skládání, který jsem pro své ozdoby vyvinula, jsem chtěla, aby se daly ozdoby opakovaně skládat a rozkládat,“ vysvětluje. Její tvorbu lze koupit v krabičce, do které ji pak můžete opětovně vrátit. Stejně tak přišla s nápadem tvorby dekorací na míru. Služba, kterou nazývá Panoply – Pop up je založena na tom, že osobně přiveze produkty, vyzdobí, připije si a po akci zase s týmem vše sbalí. Odpad je tak minimální.

Fotogalerie
12 fotografií