Chtělo by se říct - z bláta do louže. Rada hlavního města se v srpnu rozhodla, že rok 2020 oslaví místo hlučného ohňostroje videomappingem, na některou z pražských dominant. Vyhlásila proto veřejné výběrové řízení na realizátora této show.

Podle mluvčího pražského magistrátu Tadeáše Provazníka se přihlásil pouze jeden zájemce, ten ale nesplnil zadané podmínky a byl vyločený, proto budou muset hledat znova: „Čekáme na právní stanovisko, jakým způsobem je případně možné upravit podmínky zadávacího řízení. Od možné úpravy podmínek očekáváme větší zájem ze strany uchazečů. Novou veřejnou zakázku plánujeme vyhlásit v nejbližší době, pravděpodobně do několika dnů,“ prozradil k plánům pražského magistrátu mluvčí.

Stihnou to?

Jenže otázka zní, jestli je na to ještě dost času, když do konce roku zbývají necelé dva měsíce? Zástupci města si nechali poradit i od ředitele Signal Festivalu Martina Pošty, který má s organizací projekcí a videomappingu bohaté zkušenosti. Pošta upozorňuje, že tvůrce videomappingu čeká do konce roku hodně práce, ale šibeniční termín lze stihnout: „Ano, při intenzivní práci je to dost času pro vytvoření kvalitního videomappingu,“ řekl pro Blesk.cz

Speciální videomapping na fasádu Národního muzea k výročí sta let od založení Československa:

Video
Video se připravuje ...

České a československé dějiny v projekci na nové fasádě Národního muzea: Podívejte se na celý záznam Lukáš Červený

Podle primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) by mělo být o realizátorovi videomappingu jasno v polovině listopadu a stále trvá na tom, že je to lepší varianta než ohňostroj: „Tento rok vedení města rozhodlo, že zvolí namísto městského ohňostroje raději videomapping, aby šlo občanům příkladem. Divoké odpalování občany i turisty totiž zásadně zatěžuje životní prostředí, lidi i zvířata,“ vysvětluje primátor.

Ohňostroj bude

Divokého odpalování pyrotechniky se Praha ale stejně nezbaví, protože její užívání je na silvestrovskou noc stále povoleno v pražské vyhlášce. A hlavní město se pravděpodobně nezbaví ani tradičního velkolepého ohňostroje. Martin Peter, který pro Prahu připravil posledních 5 ohňostrojů, totiž pořádá sbírku na světelnou show hodné hlavního města.

Půlnoční ohňostroj 2018 natočený z dronu:

Video
Video se připravuje ...

Půlnoční ohňostroj nad Prahou z dronu! Takhle jste ho ještě neviděli! Policie ČR

„V současné době jsme připraveni realizovat ohňostroj v jakékoliv podobě a velikosti, ovšem Praha je hlavní město a zaslouží si ohňostroj minimálně takového rozsahu, jako byl v minulých letech, k čemuž je potřeba minimální částka 1 mil. korun,“ prozradil Martin Peter s tím, že je téměř vše zařízené a ohňostroj nebude podléhat řízení o povolení.

Proti záměru nic nemá ani primátor Hřib, který to dokonce částečně vítá: „Videomapping se má opakovat vícekrát po sobě v předem daném intervalu. To přirozeně vylučuje, že by se tyto dvě akce měly navzájem rušit. Naopak to nepovede k vysoké koncentraci osob v jednu dobu na jednom místě, což je vítané,“ komentoval záměr Petera pro Blesk.cz. Zároveň upozorňuje na to, že v Praze není moc míst, kde je možné takto velký ohňostroj realizovat, navíc musí mít Martin Petera povolení příslušné městské části a spolupracovat s městskou policií.
Fotogalerie
18 fotografií