Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Kvůli neziskovkám si do Babiše rýpla Válková. A řeší, jak pomoci nejchudším Čechům z bídy

Autor: Sabina Dračková - 
3. listopadu 2019
17:31

Matky samoživitelky, důchodci nebo také děti odcházející z dětských domovů, těch se chudoba v Česku často bytostně dotýká. Podle vládní zmocněnkyně pro lidská práva a někdejší ministryně spravedlnosti Heleny Válkové (ANO) jim ke kvalitě života víc než stát pomáhají často neziskovky. Premiérovi Andreji Babišovi proto tentokrát poměrně nezvykle něco vytkla - že dle ní neziskovkám křivdí.

Vyjít se svými příjmy je pro téměř 18 procent Čechů velký problém. Nejhůř jsou na tom matky samoživitelky a osamocené ženy starší 65 let. Lidé z domácností, jejichž příjmy nedosahují určité hranice, jsou ohroženi příjmovou chudobou.

„Hranice příjmové chudoby se liší podle typu domácností. Pro domácnost jednotlivce činí 11 963 korun za měsíc, u rodičů se dvěma menšími dětmi jde o 25 122 korun na domácnost,“ vysvětluje Simona Měřinská z odboru šetření v domácnostech ČSÚ. Takových je v Česku téměř desetina.

Podle zmocněnkyně vlády pro lidská práva Heleny Válkové (ANO) jsou velmi ohrožené hlavně skupiny lidí, které potřebují nějakou sociální péči. „Děti, které opouští ústavní zařízení, určitě nemají peníze na to, aby to, co nutně potřebují, tedy psychoterapeutickou podporu, si zaplatily z vlastní kapsy. Půjde jim o to, aby vůbec sehnaly zaměstnání, byt a aby se jakš takš protloukly,“ nastínila pro Blesk Zprávy Válková.

Stejný problém vnímá i Klára Chábová, která pomáhá dětem, kteří odcházejí z dětských domovů. „Oni nemají vyléčenou duši a mají  zvládnout situace, které nezvládáme ani my, co rodiče máme. Nám rodiče půjčí na nájem, nebo nás nechají u sebe žít, než se osamostatníme. O to víc tyto děti potřebují psychoterapeuty. Mají totiž velké riziko, že je zlákají drogy, nebo trestná činnost, a pak zamíří do vězení,“ uvedla s tím, že na tuto pomoc nemají centra dostatek peněz.

Válková: Ať to Babišovi řeknou sami

Právě na nedostatek financí si neziskové organizace stěžují dlouhodobě. Pozitivně nevnímají ani připravovanou novelu zákona o sociálních službách. Financování se prý změní jinak, než se původně slibovalo, a v praxi to prý nebude účinné.

Za neziskovky se na společném jednání postavila i Válková. Přiznala, že je ale těžké o neziskovkách vůbec vyjednávat.

„Neziskovky nepatří mezi oblíbená témata ani u vlády a ani u pana premiéra. Budu se mu to snažit vysvětlit, ale možná mi neuvěří, že to financování opravdu budeme muset změnit. A pokud mi neuvěří, řeknu mu, aby se s neziskovkami setkal a budou mu to moci vysvětlit sami jejich zástupci,“ slíbila neziskovkám Válková.

Poslankyně Válková pozvala zástupce neziskovek na Úřad vlády 17. 10. 2019 Poslankyně Válková pozvala zástupce neziskovek na Úřad vlády 17. 10. 2019 | Blesk

Podle zmocněnkyně vlády pro lidská práva dělá neziskový sektor v oblasti doplňkových služeb pro lidi víc, než pro ně dělá stát.

„Stát musí zajistit tu základní potřebu, ale aby u nás mohla být vysoká životní úroveň, musí být postaráno i o tyto lidi. To znamená, že se bez neziskovek absolutně neobejdeme a pokud se k nim budeme chovat tak, jak se k nim chováme, šeredně se nám to vymstí i finančně,“ vzkázala Válková.

onanym01 ( 4. listopadu 2019 07:15 )

NEZISKOVKY BYLY VŽDYCKY PRACKY NA PENIZE

onanym01 ( 4. listopadu 2019 07:04 )

OD BOLŠEVICKY ČUBY TO SEDÍ A CO ONA?

buban ( 3. listopadu 2019 19:47 )

Mám tutéž zkušenost. No jo no, na p.l.e.s.k.u si píší hlavně placení provokatéři. Mno, projde tento příspěvek?

ctirad123 ( 3. listopadu 2019 19:20 )

Napsal jsem slušným způsobem svůj názor, někomu se nelíbil a můj příspěvek nezveřejnil.OOOOO

VIP2019 ( 3. listopadu 2019 19:20 )

Babiš neni blbej dámo!
Neziskovky jsou po celem světě jedno velké ZLO...!🤮🤮

Zobrazit celou diskusi