„Cítím se vinen,“ prohlásil Niclas S. Do Prahy podle své výpovědi přijel na dovolenou, spolu s bratrem celý den popíjeli. V pozdním odpoledni si pořídil v obchodě spreje, které ale neplánoval v českém hlavním městě použít. K večeru dvojice přešla Karlův most. U něj hledal mladší z bratrů místo, kam by si mohl odskočit na záchod. Cizinec uvedl, že tehdy nasprejoval nápis na most, starší bratr u toho ale nebyl. „Až později jsem se dozvěděl, že šlo o pilíř Karlova mostu,“ uvedl Niclas S.

Starší z bratrů jeho výpověď potvrdil. Uvedl, že do obchodu se spreji nešel. Večer pod mostem pak čekal na bratra, o kterém si myslel, že šel na záchod. Stál v místě, kde na něj neviděl. Až později ho spatřil se spreji, jak stříká nápis na stěnu. Vzápětí je zadržela policie. Benjamin W. podle své výpovědi nikdy žádné graffiti nikam nenastříkal, v Německu ani v zahraničí. Niclas S. uvedl, že v Německu již dříve posprejoval stěnu u smetiště.

Trestní příkaz obhájce nepřijal

Soudkyně Pavla Hájková cizincům v červenci za poškození cizí věci uložila trestním příkazem roční podmínky, pětileté vyhoštění, stotisícové peněžité tresty a náhradu škody 40 tisíc korun. Jejich obhájce však podal proti rozhodnutí odpor, a kauza se tak projednává v hlavním líčení. Mužům hrozí až tříleté vězení.

Cizinec nápis na Karlově mostě nastříkal v polovině července. Restaurátoři začali nápis o rozměrech pět krát dva metry z pilíře mostu odstraňovat 27. července a plánovali, že práce budou trvat do půlky srpna. Podle smlouvy za to měli dostat 40 tisíc korun. V noci na 28. července ale graffiti neočekávaně zmizelo. K odstranění se následně přihlásil Miroslav Černý. Uvedl, že nápis odstranil během asi dvou hodin vysokotlakým proudem páry. Laboratorní výsledky ukázaly, že zdivo mostu nebylo nečekanou akcí poškozeno.

Video
Video se připravuje ...

Soud s německými bratry kvůli posprejování Karlova mostu Michaela Kalkusová

Fotogalerie
13 fotografií