Otázka kamer je velmi ošidná. Jedni tvrdí, že omezuje soukromí lidí a svádí k jejich kontrole. Jejich zastánci poukazují na to, že mají vliv na snížení kriminality a zvyšují šanci dopadení pachatele. V Praze jich 1500 vlastní magistrát Prahy a dalších 3000 jsou v majetku TSK nebo DPP. Pro srovnání v Londýně je až 500 tisíc kamer, kdy 15 560 z nich je umístěno jen v metru.

Kamera pomocník?

Pražské kamery jsou různého stáří a mnohé z nich zůstávají pouze statické, jiné naopak umožňují pohyb vertikální a horizontální, nahrávání a zpětné přehrávání nebo přiblížení obrazu. Poslední jejich velké využití nastalo v úterý, kdy začala platit nová vyhláška o buskingu.

„Včera nám to hodně pomohlo, protože jsme neměli tolik hlídek v terénu, abychom byli všude. Kde jsme porušení viděli na kamerách, tam jsme hlídku poslali,“ prozradil pro Blesk.cz ředitel městské policie hl. m. Prahy Eduard Šuster. Jindy kamery využívají, aby odhalili špatně zaparkovaná auta.

Tatáž práce

O tom, zda se budou kamery v budoucnosti rozšiřovat po Praze, není podle náměstka pro bezpečnost Petra Hlubučka (Spojené síly pro Prahu) zatím jasno: „Chceme zajistit bezpečnost lidí tak, abychom nenarušili jejich soukromí. Kamery přibudou pouze tam, kde to bude vyhodnoceno jako bezpečnostní riziko, nebo na přání městských částí,“ řekl náměstek s tím, že spíše než do kamer na nových místech se budou muset desítky milionů korun investovat do modernizace těch stávajících analogových kamer.

Od ledna 2020 by pak Technologiím hlavního města Prahy měla přibýt nová starost, kdy budou spravovat městské kamery. Podle radního pro majetek došlo ke sloučení proto, aby městská firma neplatila soukromému správci a ušetřila: „Technologie mají solidní zastoupení různých profesí a je zde také velký průnik činností, které se týkají demontáží, montáží lamp veřejného osvětlení a kamer. Proto se zvolila tato varianta, protože titíž zaměstnanci zvládnou dělat dva druhy činností,“ uvádí důvod pro sloučení radní Jan Chabr (Spojené síly pro Prahu).

V současnosti operátoři THMP hlídají síť osvětlení a podle vedoucího dispečinku Karla Kaly přijímají v horkých měsících denně desítky hlášení o poruchách veřejného osvětlení a v zimě to jsou dokonce stovky. Díky novému dispečinku budou operátoři schopní snáz rozpoznat poruchu a rychleji ji předat k vyřešení. V rámci přípravy převzetí všech kamer kontrolovali dispečeři obraz 1500 kamer. Celá kontrola funkčnosti trvala tři a půl hodiny.

Fotogalerie
11 fotografií