Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Putování za čokoládovou vůní

/
  • Mléko je základ úspěchu.
    Mléko je základ úspěchu. (archiv)
    10. července 2019 ● 08:00

    Alpské pastviny, pasoucí se krávy se zvonci, lahodné mléko… to všechno patří k představám, které nám evokuje čokoláda. A vydat se po stopách jejího vzniku není jen výlet pro mlsaly, ale i pro milovníky přírody.

  • 1.

    Historie

    ...
    Autor: archiv

    Až do konce 19. století byla čokoláda především luxusní pochutinou pro bohaté. Produkt z tropických zemí prodávaly v obchodech s koloniálním zbožím, kde nakupovali pouze vyšší vrstvy. Vše však změnil rodák ze švýcarského městečka Boudry, Philippe Suchard. Právě díky němu si můžeme dnes pochutnávat na sladké mléčné čokoládě.

     

    V roce 1814 začal Philippe Suchard pracovat v bernské cukrárně svého staršího bratra. Mladík však byl nesmírně ambiciózní, nechtěl prožít celý život v malém skromném podniku a toužil po pohádkovém bohatství. Svou budoucnost viděl v zámoří. O deset let později se mu sen splnil, když vystupoval spolu s masou emigrantů z Evropy v newyorském přístavu, s kufříkem plným švýcarských hodinek a výšivek.

     

    V USA plánoval věci ze své vlasti prodávat a později vyrábět jejich napodobeniny. Mladý Švýcar však nezbohatl a tak byl nucen vrátit se do země alpských štítů. Philippa znovu pomohl starší bratr, který sourozenci poskytl peníze a tak si už 17. listopadu 1825 otevřel v Bernu první čokoládovnu.

     

    V podnikání se mladému muži dařilo a za vydělané peníze si pronajal opuštěný mlýn. Díky míchacímu zařízení, které pohánělo vodní kolo, mohl Suchard spolu se dvěma spolupracovníky vyrobit až 30 kg čokolády denně. Byl opravdu skvělý hospodář, další částku švýcarských franků investoval do pražírny kakaových bobů.§

    Suchard patřil k mistrům svého řemesla a uvědomoval si, že právě pražení je tou nejdůležitější fází výroby čokolády. Má totiž rozhodující vliv na její aroma a množství tuku. Časem dokonce získal zakázku u pruského panovnického dvora. Philippe Suchard na sklonku života procestoval velkou část světa a začátkem roku 1884 zemřel.

  • 2.

    Kouzlo alpského mléka

    čoko
    Autor: profimedia

    Čokoláda, která se v obchodech prodávala před více než sto lety, byla tmavá a na povrchu velmi drsná. Cukráři z čokoládovny Suchard však do pochutiny začali přimíchávat mléko. A to byl už jen krok k výrobě světoznámé pochoutky. Čokolády Milka viděli zákazníci poprvé v roce 1901, už tehdy sladkost ukrýval lákavý fialový obal s černo-bílou kravičkou a panoramatem Alp.

    Název čokolády kombinuje německé výrazy pro mléko a kakao, což jsou dvě hlavní ingredience Milky. Podle jiné teorie však vedoucí závodu Suchard vzdal hold světoznámé operní zpěvačce chorvatského původu - Milk Ternine. Před první světovou válkou byla firma Suchard největším výrobcem čokolády na světě.

  • 3.

    Současnost

    Mléko je základ úspěchu.
    Autor: archiv

    Jak jde čas, mění se technologie, chuti i požadavky zákazníků. Dnes není důležitá jen chuť, ale i kvalita surovin i ekologický způsob společností. Ostatně, pokud má někdo v logu šťastnou kravku, mělo by mu na způsobu získávání mléka záležet.  Odkud se bere mléko, ze kterého se dělá alpská čokoláda?

  • 4.

    Ne obří kravíny, ale rodinné farmy

    ...
    Autor: archiv

     

    Na výrobu čokolády se požívá mléko v biokvalitě, které produkují desítky malých rodinných farem z Německa, Rakouska i Švýcarska.
    Hlavními městy čokolády Milka jsou teď Lörrach (Německo) a Bludenz (Rakousko).

  • 5.

    Města čokoládové vůně

    ...
    Autor: archiv

    Bludenz je městečko v klíně hor a vládne mu filalová barva. Fialová barva a všudypřítomná vůně čokolády.

    Místní jsou na ni náležitě hrdí, v Bludenz je i muzeum čokolády a celé město trochu připomíná městečko z vánočních reklam. Zkrátka, pokud si chcete zamlsat, potěšit se horskou přírodou a potkat šťastné (i když ne fialové) krávy, zamiřte právě tam.

Dnešní horoskopy