Kuriózní na všem je, že medvídek vylezl po velmi hladkém a kluzkém povrchu lampy. Ta je nová a teprve nedávno ji v obci postavili. „Muselo ho něco strašně vylekat, třeba pes, že tam dokázal vyšplhat,“ řekl Bobál.

Ten se s něčím takovým dosud nesetkal. „Nejdříve jsem si myslel, že mývala odnesl nahoru nějaký dravý pták. Stalo se mi, že dravec ulovil a pak upustil do komína ježka a já ho odtud vytahoval. Ale pak jsem na sloupku viděl mývalovy ťapky od bláta,“ dodal Bobál.

Divný tvor na kandelábru

Jemu jako prvnímu volala jedna z místních žen, že na pouliční lampě v obci je nějaké divné zvíře. Když zvířecí záchranář přijel na místo, zjistil, že medvídek je ve výšce asi sedmi metrů, a tak přijeli na pomoc hasiči z Domažlic s výsuvnou plošinou.

„S jedním hasičem jsem na ni vlezl a vyzdvihli nás k mývalovi. Ten prskal a vztekal se. Museli jsme si dávat pozor, protože hned vedle byly dráty s elektřinou. Chytil jsem mývala do smyčky odchytové tyče a natlačil ho do podběráku, který držel jeden z hasičů,“ dodal Bobál. Na zemi pak vystrašený medvídek skončil v přepravním boxu.

Zpět do přírody nesmí

Mýval skončil v Záchranné stanici živočichů ve Studánce na Tachovsku. „Není to u nás původní druh, a tak ho nemůžu vypustit zpět do volné přírody. Bude vykastrován a pak ho nabídnu k adopci do zoo koutku nebo nějakému chovateli, který bude mít vhodné podmínky k jeho chovu,“ vysvětlil Bobál.

Žádný hodný medvídek

I když je mýval lidmi často vnímán jako roztomilý medvídek, je to pořádná potvora. Původní domov má v Americe, ale lidmi byl zatažen i do Evropy. V české přírodě je považován za škodnou. „Vybere hnízda ptáků a to jak na zemi, tak na stromech. Rád má také vejce kachen. Sní i mláďata veverek. Na druhou stranu se ale třeba živí i mršinami,“ dodal Bobál.

VIDEO: Mýval prosí o jídlo.

Video
Video se připravuje ...

Samička mývala prosí o jídlo pro sebe a mláďata. Youtube.com