Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Puma je pryč. Bojová vozidla za 50 miliard vybere armáda ze tří nabídek

Autor: ČTK - 
15. října 2019
16:05

Předběžnou nabídku na dodání 210 bojových vozidel pěchoty za zhruba 50 miliard korun ministerstvu obrany doručily tři ze čtyř oslovených firem. Německé konsorcium PSM s obrněncem Puma se rozhodlo soutěž opustit. ČTK to v úterý sdělil mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek.

Firmy měly termín na podání nabídek do úterního odpoledne. Podle Pejška přišla nabídka od společností BAE Systems Hägglunds AB, GDELS - Santa Barbara Sistemas SA a Rheinmetall Landsysteme GmbH. BAE Systems vyrábí vozidlo CV90, General Dynamics European Land Systems (GDELS) obrněnce Ascod a Rheinmetall Landsysteme stroj Lynx.

„Ministerstvo zároveň obdrželo písemnou informaci od společnosti PSM Projekt System & Management GmbH, že se rozhodla z důvodu nutnosti značné a nákladné přestavby jejich zavedeného vozidla Puma nepodat v rámci uvedené zakázky žádnou nabídku,“ dodal Pejšek.

Německý stroj nesplňoval podmínky

PSM je společný podnik společností Krauss-Maffei Wegmann a Rheinmetall Landsysteme. V minulosti se o Pumě hovořilo jako o jednom z favoritů tendru. Stroj ale nesplňuje podmínky, které si armáda stanovila, a to především v počtu osob, které může přepravit, nebo ve výzbroji. Firma se podle dřívějšího vyjádření ministerstva v předchozích kolech soutěže zavázala, že je schopna požadavkům armády dostát.

Projektový tým, který rekordní zakázku na ministerstvu obrany připravuje, nyní podle Pejška začne doručené předběžné nabídky posuzovat. „Poté začne s dodavateli vlastní vícekolové jednací řízení za účelem zkvalitnění jejich nabídek. Následně budou dodavatelé vyzváni k podání finálních nabídek,“ dodal.

zlymikes ( 15. října 2019 17:45 )

Té naší armádě by stačil žebřiňák s párem volů. Bylo by to levnější ,ovšem do určených kapsiček by se nesypaly penízky za vzbuzení pozornosti.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa