Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Cena brambor: „Katastrofa zažehnána,“ říká po sklizni ekonom. Méně je řepky či hrachu

Aktualizováno -
15. října 2019
12:10
Autor: ČTK, simao - 
15. října 2019
10:23

Zemědělská katastrofa se podobně jako po loňském suchu konat nebude a zmírnit by měly i tlaky na ceny potravin, míní ekonom Lukáš Kovanda. A to poté, co statistici zveřejnili údaje z letošní sklizně. Více než loni je brambor a máku, naopak méně se sklidilo řepky či hrachu, oznámil Český statistický úřad (ČSÚ).

Obilí se letos v Česku sklidilo o 9,8 procenta více než loni, zemědělci ho svezli z polí 7,638 milionu tun. Vyplývá to z odhadu, který dnes podle stavu k 15. září zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Více se urodilo také brambor, a to o 3,5 procenta. Meziročně výrazně více bude i máku. Naopak úroda řepky klesne o 17,4 procenta a méně bude i cukrovky, slunečnice či hrachu.

Ekonom: Tlaky na cenu brambor polevují

„Zemědělská ‚katastrofa‘ jako loni se letos konat nebude, sklizeň obilí bude na průměru. Související cenové tlaky v oblasti potravin tedy zmírní,“ uvedl ve svém komentáři Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Czech Fund.

„Zářijový odhad sklizně poskytuje v oblasti obilovin mírně pozitivní obrázek, zejména v porovnání s loňskem. V oblasti dalších plodin je situace nadále spíše neutěšená, ovšem celkově se o žádnou ‚katastrofu‘ typu té loňské nejedná,“ podotkl ekonom s tím, že nelze vyloučit, že úroda obilovin bude nakonec vyšší, než jsou současné odhady. „Zemědělci v této věci postupují zpravidla obezřetně a nechtějí mít ‚velké oči‘ předtím, než je celková úroda do posledního zrna i klasu spočítána,“ upozorňuje Kovanda.

„Problematičtější je situace v oblasti brambor. Jejich sklizeň bude sice také podle všeho lepší než ta loňská, avšak i tak poměrně výrazně zaostane jak za pětiletým, tak zejména desetiletým průměrem. Nicméně cenové tlaky v oblasti brambor pro konečného spotřebitele již nyní polevují a polevovat ještě budou,“ přidal dobrou zprávu.

Plochu se nedaří navyšovat

Letošní sklizeň obilovin podle tajemníka Agrární komory ČR Jana Doležala zachránil srážkově nadprůměrný květen. U brambor se dlouhodobě nedaří navyšovat plochy, jejich zásoby tak nemusí stačit, problémy se sklizní mají i v Polsku a v Německu. Podle analytiků brambory proti loňsku zlevní, na původní ceny se však nevrátí.

„U brambor se odhadovalo, že konečná sklizeň bude také v souladu s desetiletým průměrem, nicméně podle posledních údajů se sklizeň brambor nebude výrazně lišit od loňska,“ řekl v úterý ČTK Doležal. Bramborářské plochy, které podle údajů Českého statistického úřadu činí stejně jako loni 23 000 hektarů, se podle něj nedaří přes snahy státu navyšovat.

Pěstitelé také vzhledem k omezením vyplývající z ochrany vodních zdrojů nebo protierozní ochrany půdy mají problém najít pro brambory vhodná pole. Konečný výsledek sklizně tak do značné míry závisí na vývoji počasí,“ uvedl dále. „Celkové zásoby brambor nemusí být ani v tomto roce dostatečné i s ohledem na první zprávy o problémech v Polsku a v některých částech Německa, kde se také čekala vyšší sklizeň,“ dodal.

Více brambor

Podle hlavního ekonoma BH Securities Štěpána Křečka povede letošní sklizeň k mírnému snížení cen. „Množství brambor však není dostatečné, aby se ceny vrátily na své původní úrovně,“ dodal. Podle hlavního ekonoma Czech Fund Lukáše Kovandy zaostane sklizeň brambor za pětiletým i desetiletým průměrem. „Nicméně cenové tlaky v oblasti brambor pro konečného spotřebitele již nyní polevují a polevovat ještě budou,“ uvedl.

Obilí se letos v Česku sklidilo o 9,8 procenta více než loni, zemědělci ho svezli z polí 7,638 milionu tun. Vyplývá to z odhadu, který dnes podle stavu k 15. září zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Více se urodilo také brambor, a to o 3,5 procenta.

Průměrná sklizeň

Množství sklizených obilovin bude letos podle statistiků odpovídat desetiletému průměru. „Vliv sucha a tepla je sice patrný, což se projevilo například v nižší objemové hmotnosti zrna, ale plodiny měly přeci jen více vegetační vláhy než v loňském roce,“ uvedla vedoucí oddělení statistiky zemědělství a lesnictví ČSÚ Renata Vodičková.

Úrodu pšenice statistici očekávají o desetinu vyšší než loni, ječmene o 7,4 procenta více. Odhad sklizně kukuřice na zrno je hlavně díky významnému nárůstu hektarového výnosu meziročně o 11,3 procenta vyšší. Skoro o třetinu více bude žita a o 14 procent stoupne sklizeň tritikale, což je kříženec žita a pšenice. Mírný meziroční pokles statistici odhadují u ovsa.

604 tisíc tun brambor

Předpokládaná sklizeň brambor 604 000 tun je sice vyšší než loni, zaostává ale za průměrem sklizní za posledních pět i deset let. Stejně jako v loňském roce zemědělci letos osázeli bramborami 23 000 hektarů.

Téměř o pětinu stoupla předpokládaná úroda kukuřice na zeleno a siláž. Očekávaná produkce máku se ve srovnání s loňskou velmi slabou úrodou výrazně zvýšila na 24 000 tun, tedy o 77 procent.

Naopak nižší sklizeň statistici očekávají u řepky. Oproti loňsku jí bude o 17,4 procenta méně. Důvodem je nižší hektarový výnos i menší osevní plocha. „Odhad sklizně je především kvůli slabšímu výnosu nižší než pětiletý i desetiletý průměr,“ konstatuje ČSÚ.

Cukrovky letos zemědělci podle odhadů sklidí 3,499 milionu tun, meziročně o šest procent méně. Příčinou je zmenšení plochy, na které zemědělci cukrovou řepu pěstují. „Osevní plocha cukrovky se ve srovnání s rokem 2017, kdy byl po 49 letech ukončen systém produkčních kvót na cukr, zmenšila o 7000 hektarů,“ doplnili statistici.

O více než 38 procent méně se letos urodí slunečnice. Sklizeň hrachu bude o 4,6 procenta nižší.

Video  Přírodovědec: Pěstování řepky pro biopaliva je neekologické 
Video se připravuje ...

panda82 ( 15. října 2019 12:22 )

Půda se nedá navyšovat? a kde je ta co na ni stojí super, hypermrkety a ty obr logistická centra, třeba v Porubě, rostlo ram zelí, teď obří "šopy"

Nezadat ( 15. října 2019 10:46 )

A proto v loni brambory 7Kč a letos 22Kč.

Zobrazit celou diskusi