Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Dívka si v zoo hladila zvířátka. Poté, co chytila zákeřnou bakterii, skončila v kómatu

Autor: shp - 
15. října 2019
19:33

Když maminka Lauren Asperyová (21) z anglického města Whiteley vzala s partnerem dcerku Islu Graingerovou (4) do zoo, kde se mohou hladit zvířátka, ještě netušila, co bude následovat. Malá dívenka chytila zákeřnou bakterii. Následně jí selhaly ledviny a musela být uvedena do umělého spánku.

Po návštěvě zoologické zahrady na ostrově Wight, kde se hladí zvířátka, se udělalo dívence zle. Maminka si myslela, že jde o nevolnost a nachlazení. Brzy se však po návštěvě lékaře ukázalo, že je její stav více než vážný.

Otázka života a smrti

Bylo to děsivé. Myslela jsem, že přijdeme o naši holčičku. Skutečně jsem si myslela, že jde jen o silný případ nachlazení. Byla to ale otázka života a smrti,“ zavzpomínala na okamžiky hrůzy Lauren pro britský list The Sun.

Doktor se nadechl a řekl nám, že je Isla velmi, velmi nemocná a je nemocnější, než jsme si mysleli. Od té chvíle vše, co doktor řekl, znělo jako špatný sen. Isle selhaly ledviny. Její ledviny vůbec nefungovaly a tělo to nezvládalo,“ pokračovala.

Zákeřná bakterie

Děvčátko totiž chytilo nebezpečnou bakterii Escherichia coli, která se nachází běžně ve střevech. V těle jí napáchala velkou škodu. Aby přežila, museli ji lékaři uvést do kómatu. V nemocnici dívenka nakonec strávila 17 dní a stále nemá vyhráno.

E.coli může způsobit celou řadu symptomů od slabšího průjmu přes bolest břicha až po krvácivý průjem. Nejlepší ochranou je ujištění, že si myjete ruce před přípravou či pojídáním jídla nebo když jste byli v kontaktu se zvířaty či jejich fekáliemi,“ řekl doktor Anand Fernandes.

Nejistá budoucnost

Nyní je Isla již v domácí péči. Prokázat to, že zákeřnou bakterii chytila v zoologické zahradě, se nepodařilo. Snad už bude osud k dítěti milosrdnější. „Jsem tak požehnána, že tě mám zpátky u sebe. Nevíme, co si na nás budoucnost chystá, ani co přijde, ale dostaneme se přes to,“ uzavřela Lauren.

Zobrazit celou diskusi