Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Z luxusu až na dno: Nejlepší restaurace přišla naráz o všechny tři michelinské hvězdy!

Autor: yks - 
14. října 2019
19:02

Menu tu stojí přes 9 000 korun na osobu a tamní šéfkuchař dokázal nemožné. Během 5 let jako první svého druhu získala tahle restaurace všechny tři michelinské hvězdy! Jenže se ukázalo, že spadnout dolů se dá podstatně snáz než vystoupat nahoru. Místo oblíbené celebritami, kam chodívali Victoria a David Beckhamovi, je nyní podle prestižního průvodce suši restaurace jako každá jiná. Žádné hvězdy jí nezbyly.

Když se v roce 2014  přestěhoval slavný japonský šéfkuchař Micuhiro Araki do Londýna, byla to nejen v kulinářských kruzích naprostá senzace. V Japonsku vedl suši restauraci, která držela prestižní 3 michelinské hvězdy. Získat podobně vysoké ocenění na Britských ostrovech se ale dosud žádné japonské restauraci nepodařilo. 

Araki ale v londýnské čtvrti Mayfaur dokázal nemožné. Jeho malá restaurace určená pro pouhých 16 hostů získala po dvou letech 2 hvězdy a o dva roky později mohla slavit triumf. Jeho menu upravené pro anglické podmínky a využívající řadu místních ingrediencí slavilo vítězství v podobě zisku prestižní třetí hvězdy. 

Restaurace se dostala na vrchol popularity a místo v ní si rády rezervovaly četné celebrity v čele s duem manželů Beckhamových. Jenže na vrcholu slávy se staly dvě nečekané věci. Podle portálu Sky News se totiž londýnská restaurace v roce 2020 žádnými hvězdičkami už nebude moci chlubit. 

Zatímco v jiných případech bývá důvod odnětí hvězd záhadou a někteří šéfkuchaři, jako například Francouz Marc Veyrat dokonce společnost žalují, aby získali zdůvodnění, proč jejich restaurace náhle prestižní hodnocení ztratila, Araki si za ztrátu královské koruny může tak trochu sám a nejspíš s tím i trochu počítal.

V březnu 2019 se totiž vrátil do Japonska a londýnské hájemství zanechal svému žákovi Marty Lauovi, který převzal jeho pozici šéfkuchaře. Lau prohlásil, že ani jeho tým neobdržel žádné zdůvodnění k odnětí hvězd, staví se k tomu ale o něco pozitivněji, než jeho francouzský kolega, který podle vlastních slov půl roku nezamhouřil oka, když dumal nad ztrátou jedné ze svých tří hvězd.

Vyjádřil se v tom smyslu, že ztrátu prestižního hodnocení bere jako stimul, aby se pokusil následovat svého mistra a v duchu bojových umění vyjádřil svůj vztah jako vztah žáka a učitele. „Není to konec světa, je to jen inspirace,“ řekl šéfkuchař.

Zobrazit celou diskusi