Jen pár lidí čekalo v pátek ráno v Brně na příležitost položit svíčku či květinu k velké fotografii Karla Gotta. Vedení města nechalo zřídit pietní místo na Dominikánském náměstí. Po začátku stanoveném na 9. hodinu přicházeli spíše jednotlivci a malé skupiny, třeba i pár německých turistů.

Mezi prvními položila svíčku primátorka Brna Markéta Vaňková (ODS). Připojili se také další radní. „Karel Gott byl spjatý s Brnem, stejně jako s celou Českou republikou, během profesního života Brno navštěvoval, vystupoval zde, působil i v Českém rozhlasu,“ řekla novinářům Vaňková.

Video
Video se připravuje ...

2000 truchlících za hodinu: Na rozloučení s Gottem se všichni nedostanou Dan Černovský

Na Gottovu ulici je brzy

Lidé mohli v minulých dnech napsat vzkaz do kondolenční knihy ve foyer Českého rozhlasu Brno. Podle primátorky je plná díků Gottovi za jeho písně a za radost, kterou posluchačům přinášely.

Brno zatím neuvažovalo o přejmenování nějaké ulice, místa či instituce po Karlu Gottovi. Je prý příliš brzy. „Jestli přijde nějaký podnět ze strany občanů, určitě se tím budeme zabývat,“ dodala Vaňková.

Hlavním pietním místem je dnes pražský Žofín, kam se přicházejí poklonit tisíce lidí. Rakev je tam obklopena velikými bílými svícemi, po stranách pódia stojí vojáci. V sále zní výběr Gottových písní, pořadatelé zvolili pomalejší skladby. Zádušní mše se koná v sobotu v katedrále na Pražském hradě.

Video
Video se připravuje ...

Srdce od Ivany a metál od prezidenta: S Gottem se loučí na Žofíně David Turek