Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Ať to křivácká Hillary zkusí znovu.“ Trump vyzval Clintonovou na nový souboj

Autor: Darina Jíchová - 
10. října 2019
14:30

Napětí mezi prezidentem Spojených států Donaldem Trumpem a jeho někdejší soupeřkou, bývalou ministryní zahraničí, Hillary Clintonovou stoupá. Dvojice si vyměňuje ostré vzkazy skrz tisk i sociální sítě. V tom posledním Trump vyzval demokratku na další zápas o prezidentské křeslo. „Jen ať to křivácká Hillary zkusí znovu,“ nechal se slyšet Trump. Zprávu přinesl list Daily Mail.

Trump reagoval na tvrzení Clintonové, že by ho u voleb znovu porazila. Narážela na to, že v roce 2016 získala více hlasů voličů a vyhrála na „popularitu“, Trump ale obdržel vyšší počet hlasů volitelů, kteří o volbě prezidenta USA rozhodují.

Postaví se Clintonová znovu Trumpovi?

Clintonová Trumpovu výzvu nenechala bez povšimnutí. „Nepokoušejte mě,“ uvedla manželka amerického exprezidenta Billa Clintona. „Možná bychom si měli dát odvetu,“ řekla v rozhovoru pro televizní stanici PBS. Nicméně Clintonová dál trvá na tom, že se potřetí do souboje o Bílý dům nezapojí.

Mezi dvojicí dál panuje „zlá krev“ a prezident rád Američanům připomíná skandál, který Clintonové během voleb nejvíce uškodil. Jako ministryně zahraničí totiž používala pro státní komunikaci svůj soukromý email.

Clintonová byla vyšetřována, podle závěrů šetření sice porušila vládní pravidla, ale neporušila zákon. Ve spojitosti s e-mailovou kauzou Trump říká své protikandidátce „křivácká Hillary“.

Clintonová v březnu vysvětlila, že znovu kandidovat na prezidentku už nebude. „Ale nikam neodcházím, dál budu bojovat za to, v co věřím,“ dodala. V posledních týdnech se účastní knižního turné u příležitosti vydání knihy o kurážných a odvážných ženách, The Book of Gutsy Women, kterou napsala společně se svou dcerou Chelsea. Bývalá první dcera počátkem října označila Trumpa za „protiprávního prezidenta“.

Chelsea Clintonová stála matce po boku její prezidentské kandidatury v roce 2016. Chelsea Clintonová stála matce po boku její prezidentské kandidatury v roce 2016. | Reuters

Clintonovou „pohřbil“ skandál s e-maily

„Myslím, že by to křivácká Hillary měla zkusit znova, tedy jestli porazí Elizabeth Warrenovou,“ zaútočil Trump na Clintonovou na svém twitteru, zmínil také jednu z demokratických kandidátek. „Teda pod jednou podmínkou, křivanda musí vysvětlit svoje zločiny i to, jak a proč po předvolání od Kongresu vymazala 33 tisíc e-mailů,“ pokračoval Trump.

„O ničem se nediskutovalo víc, než o mých e-mailech. Nic nebylo detailněji vyšetřeno než tenhle případ. Všichni to vědí, pokud on ne. Tak buď lže, nebo je zmatený, nebo obojí,“ řekla k tématu e-mailů Clintonová. „Žádné soudní předvolání od Kongresu neexistuje a neexistovalo,“ vysvětlila.

Zobrazit celou diskusi