Bari, Itálie

Co si dopřát ještě trochu slunce a romantický víkend ve dvou? Bari je historické přístavní město na jihu Itálie, kde si během prodlouženého víkendu užijete do sytosti jak moderní městský život a noční zábavu, tak i procházky malebnými starobylými uličkami. Pokud toužíte nasát tu správnou atmosféru staré Itálie, navštivte starou městskou část Bari Vecchia. Nachází se v těsné blízkosti místního přístavu. Pokud milujete divadlo, zavítejte do vyhlášeného Teatro Petruzzelli. Je největším soukromým divadlem v Evropě a patří zároveň k největším divadlům v celé Evropě.

Autor: Shutterstock

Hallstadt, Rakousko

V dnešní době už jen málokdo nezná Hallstatt. Malebné rakouské městečko, které se rozprostírá na břehu stejnojmenného jezera, je známé divokou přírodou, bohatou historií a solným dolem. I proto je právem zapsáno na seznam světového dědictví UNESCO.

Autor: Shutterstock

Samotné městečko je tvořeno malými domky, spousta z nich je postavena na kůlech, které jsou zapuštěné do jezera. Tím největším lákadlem, které Hallstadt  nabízí, jsou nejstarší solné doly v Evropě, které jsou stále přístupné veřejnosti. Pokud vám bude ještě počasí přát, rozhodně nevynechejte koupání v Halštatském jezeře. Pokud ne, zvolte alespoň romantickou plavbu na lodičce.

Kodaň, Dánsko

Kodaň patří momentálně mezi nejvíc fancy města v Evropě, a věřte, že právem. Moderní architektura, skvělé kavárny a ještě lepší restaurace. Ty se koncentrují hlavně ve čtvrti Nørrebro, kde najdete nejen vyhlášené restaurace i živé bary, tak stylové obchůdky. Mnohým z nás se při vyslovení města Kodaň vybaví barevné domečky podél vodního kanálu. Přesně taková je historická část Nyhavn. Jde o bývalý obchodní přístav, některé místní budovy jsou už ze 17. století. Pokud s sebou budete brát na návštěvu Kodaně i své nejmenší, vyrazte do Tivoli Parku. Druhý nejstarší zábavný  park na světě Tivoli Gardens byl postaven už v roce 1843 a nabízí nespočet originálních atrakcí pro všechny věkové kategorie.

Autor: Shutterstock

Petrohrad, Rusko

Honosné paláce a galerie, široké bulváry a všudypřítomné vodní kanály. Ne, nejste v Amsterdamu, i to je Petrohrad, „nejevropštější ruské město“. Historickému centru dominují neoklasicistní a barokní stavby, které vznikaly v 18. a 19. století. Mezi nejvýznamnější památky patří například jedno z nejstarších a největších muzeí na světě – Ermitáž. Skládá se z komplexu 6 budov, z nichž nejvýznamnější je Zimní palác, dřívější sídlo ruských carů. Vystavuje se zde jak ruské, tak evropské umění a muzeum čítá přes 3 miliony exponátů. Pokud dáváte přednost nákupům před uměním, neměli byste minout Něvský prospekt. Málokde najdete takovou koncentraci luxusních obchodů a dokonalé architektury. Je jedním ze tří nejstarších bulvárů v Petrohradu, na jeho konci najdete kostel Spasitele na krvi s tradičními barevnými věžemi, postavený na počest caru Alexandru II, který byl právě na tomto místě zavražděn. Pokud se chcete po Petrohradu pohybovat rychle a levně, vyzkoušejte legendární maršrutku. Jsou to místní legendární autobusy, do kterých můžete nastoupit a vystoupit v podstatě kdekoli.

Autor: Shutterstock

Plaťte bezpečně a bez starostí

S mKartou Svět můžete zapomenout na směnárny a platit jen kartou. Jednoduše s ní plaťte kdykoli a kdekoli, a když už dojde na to, že chcete nějakou tu hotovost – vybírejte podle libosti kdekoli, z jakéhokoli bankomatu doma i v zahraničí. Nad 1500 Kč jsou výběry zdarma. S mKartou Svět můžete výhodně platit ve více než 160 světových měnách. Nejlepší na tom je, že si vystačíte se standardním běžným účtem a nemusíte si zakládat účet v cizí měně. Navíc, svou mKartu Svět máte vždy pod kontrolou. V aplikaci si jednoduše nastavíte výši limitů pro platby, omezení pro zahraniční a bezkontaktní transakce nebo si rychle můžete, v případě nutnosti, zablokovat kartu, ať už dočasně, nebo trvale.