Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Prezident na vozíku se i s vládou ukryl v přístavu. Lidé v Ekvádoru dál zuří

Autor: ČTK, tva - 
9. října 2019
20:05

Demonstrace namířené proti prezidentovi Lenínu Morenovi pokračují v Ekvádoru už sedmým dnem. Moreno minulé úterý zrušil státní dotace na pohonné hmoty, čímž jejich cena vzrostla až o 123 procent. V ulicích metropole Quito a dalších měst ustal veškerý provoz a bezpečnostní složky použily slzný plyn proti stovkám protestujících poblíž prezidentského paláce, uvedla agentura Reuters. Dopravní odbory na středu svolaly celonárodní stávku.

Moreno vyhlásil už minulý čtvrtek výjimečný stav, v noci na středu také zavedl noční zákaz vycházení, protože někteří demonstranti vtrhli do budovy parlamentu. Sám Moreno, který je odkázán na invalidní vozík, se i s vládou kvůli protestům už v úterý přesunul do 400 kilometrů vzdáleného přístavu Guayaquil.

Prezident opakovaně uvedl, že na svém rozhodnutí zrušit dotace na benzin a naftu nadále trvá, odmítl i výzvy k odstoupení. Policie už zatkla téměř 700 lidí, dva lidé zemřeli.

„Morenův režim se chová jako diktatura“

Protesty v posledních dnech vedou domorodí obyvatelé, jejichž nespokojenost v posledních desetiletích vedla k sesazení třech prezidentů. Organizace, která domorodé národy sdružuje, ve středu uvedla, že se Morenův režim chová jako vojenská diktatura.

Podle agentury AP je pro Morenovo setrvání ve funkci klíčová podpora armády. Ta za ním zatím stojí. Ve středu armáda ve vyjádření uvedla, že je připravena při středeční stávce vynucovat ve městech zákon. Vyzvala také obyvatele, aby nahlásili úřadům protestující, kteří demonstrace využívají jako záminku k vandalismu.

V Ekvádoru pokračují protesty, policie rozhání lidi slzným plynem (9. 10. 2019) V Ekvádoru pokračují protesty, policie rozhání lidi slzným plynem (9. 10. 2019) | Reuters

Moreno obviňuje z podněcování nepokojů svého bývalého mentora a politického spojence Rafaela Correu. Ten stál v čele Ekvádoru deset let do května 2017, než se úřadu ujal Moreno, jenž byl v Correově vládě několik let viceprezidentem. O nestabilitu v Ekvádoru usiluje podle prezidenta i venezuelský vůdce Nicolás Maduro, který to ale popírá.

Vláda musí splnit podmínky půjčky od MMF

Correa, který žije se svou ženou v Belgii, obvinění z podněcování nepokojů také odmítl. Bývalý prezident však nevyloučil, že by v budoucnu mohl usilovat o další volenou funkci. Protože už dosáhl limitu počtu prezidentských mandátů stanovených ústavou, zmínil, že by mohl usilovat o post viceprezidenta. Dodal nicméně, že mu v tom zřejmě Morenova vláda zabrání.

Zrušení dotací na pohonné hmoty je součástí úsporných opatření, která Morenova vláda zavedla, aby splnila podmínky půjčky v objemu 4,2 miliardy dolarů (98,7 miliardy Kč) od Mezinárodního měnového fondu (MMF). Moreno chystá i propouštění ve státní správě či privatizaci některých státních podniků.

Zobrazit celou diskusi