Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Vladimír Menšík by slavil 90: Popelka v Bangladéši? 7 tajemství legendy!

/
  • Vladimír Menšík
    9. října 2019 ● 17:33

    Pokud by mu zdraví dalo, dožil by se známý herec Vladimír Menšík (†58) ve středu 9. října kulatých 90. narozenin, od mládí se však tento rodák z Ivančic potýkal s vážnými zdravotními problémy a závislostí na alkoholu. V české kinematografii se však prosadil jako neúnavný bavič, jehož zábavné Silvestry nebyly na televizních kanálech dosud ničím překonány. Připravili jsme si pro vás několik zajímavostí z jeho života, které jste o něm (možná) ani nevěděli…

  • 1.

    Falšoval doklady

    Vladimír Menšík byl vždycky tak trochu rebel, proto nejspíš nikoho nepřekvapí, že mu nebyly svaté ani osobní dokumenty: Změnil si v nich totiž datum narození, z roku 1929 předělal na 1924. K tomuto činu ho inspiroval ledabylý zápis úřednice při vystavování nové občanky, která napsala devítku jako čtyřku, a on si pak „poctivě“ zfalšoval všechny ostatní úřední listiny.

    Podle jeho blízkého přítele, herce Oldřicha Velena (†91), to udělal jednoduše proto, aby šel dříve do penze. Dokonce i titul zasloužilého umělce dostal k padesátinám, tedy v době, kdy mu bylo teprve pětačtyřicet. Na podvod se přišlo až v roce 1988, kdy mu jakožto národnímu umělci chystali státní pozdrav.

    V sedmnácti letech už Menšík věděl, že má astma a že s touto nemocí bude bojovat celý život.
    Autor: Profimedia

  • 2.

    Trable s kancem

    V Třešňové, kde se natáčel seriál Chalupáři, je dodnes v hospůdce na stěně hlava kance, kterého Vladimír Menšík osobně zastřelil. Představitel záletného řidiče autobusu Čiháka původně na lov jít ani nechtěl, ale nechal se vyhecovat. Zvířeti však ublížit nechtěl, a proto schválně mířil jinam, když mu dali do rukou pušku.

    Kanec se ale pohnul a herec se trefil. „Byl z toho úplně špatný a styděl se,“ prozradil Blesku pan Zdeněk z onoho podniku s tím, že si zastřeleného kance Menšík domů na maso nevzal. „Nechte si ho tu a snězte si ho. Já už kance, i když mně to vždycky chutnalo, nikdy nepozřu,“ pravil prý podle místních Menšík, a vesnici tak dopřál kančí hody.

    Jako autobusák Čihák v Chalupářích
    Autor: archiv ČT, reprofoto ČT

  • 3.

    Popelka v Bangladéši

    Když natáčel oblíbenou vánoční pohádku Tři oříšky pro Popelku, byl Vladimír Menšík často tak opilý, že se mu pletl jazyk. V mnoha záběrech ho proto režisér Václav Vorlíček (†88) nechával jenom někde postávat. Když se chystala závěrečná scéna, kdy pro Libušku Šafránkovou (66) přijede na statek princ Pavel Trávníček (68), okomentoval celou situaci Vorlíček takto:

    „Jednou se Menšík s Vítězslavem Jandákem večer ztratili. Později vyšlo najevo, že byl z toho pořádný mejdan. Ráno jsme nasedali do autobusu a Menšík nikde. Ale pak si někdo všiml, že chybí i jeho auto, a řekl, že jel asi napřed. Dál jsme tedy nečekali, a když jsme dorazili na místo, opravdu seděl na zemi, dělal, že čte noviny, je úplně v pořádku a musí na nás čekat. Samozřejmě v pořádku nebyl, ale něco z těch novin mu zřejmě proniklo do mozku, protože když pak měl zavolat radostné ‚Ať žije Popelka‘, zařval místo toho z plných plic: ‚Prověřte Bangladéš!‘.“

    Vladimír Menšík v pohádce Tři oříšky pro Popelku
    Autor: Archiv Blesku

  • 4.

    Prokletí alkoholu

    Co se alkoholu týče, nejenom že neměl míru, ale pít učil i své herecké kolegy. Dokonce i ty nezletilé! Boleslav Skalski (50) alias malý Pišta ze seriálu Chalupáři se s Menšíkem sice na place Chalupářů nesetkal, ale hrál mu syna o rok později ve filmu Bouřlivé víno. „Pan Menšík byl úžasný, učil mě, jak správně pít víno,“ vzpomínal o něco později Bolek, kterému bylo tehdy asi deset let.

    Kladný vztah k alkoholu po Menšíkovi podědil i jeho syn Petr (62). Také skončil „po vzoru“ svého otce v protialkoholní léčebně. Terapií pro něj byl film Ikarův pád, kde hlavní roli alkoholika hrál jeho otec Vladimír Menšík.

    V době, kdy Vladimír snímek natáčel, byl, jak se říká, „čistý" a po návratu z léčebny zpátky do normálního života dlouho abstinoval. Jeho závislost v něm však znovu ožila kvůli léku na astma, jenž obsahoval alkohol.

    Mladé víno z roku 1986 o lásce k červeným i bílým hroznům.
    Autor: BPŽ/ČSFD/Filmové studio Barrandov

  • 5.

    Injekce na place

    Osudným se Menšíkovi stalo nejenom jeho těžké astma, ale i prasklý vřed v žaludku. Jeho stav byl dokonce tak vážný, že ho na natáčení doprovázela lékařka, která měla neustále připravené injekce – a během natáčení seriálu Žena za pultem se mu dokonce naučily injekce dávat i jeho herecké kolegyně.

    „Jediná z herců Lenka Termerová mu při píchání injekcí dokázala asistovat. My ostatní jsme zbaběle utíkali. Někdy Vladimír jen seděl v šatně a byl úplně vyčerpaný, ani na oběd s námi jít nechtěl. Jindy místo odpočinku bez oddechu bavil komparz. Jako by se bál zastavit. Jako by se bál, že svůj neúnavný motor už nenastartuje,“ vzpomínala na natáčení představitelka hlavní hrdinky Andulky Holubové Jiřina Švorcová (†83) v knize Žena za pultem.

    Při natáčení bylo běžné, že mu pomáhal lékař.
    Autor: archiv ČT, reprofoto ČT

  • 6.

    Skrytý boj proti režimu

    Všechny filmy, které Vladimír Menšík natočil, vznikaly pod přísným dozorem komunistického režimu. „Vladimír byl skeptický a v soukromí velmi kritický, ale byl mnohem větší diplomat než Sovák. Mezi sebou to ovšem glosovali způsobem, který byl k popukání,“ prohlásila do knihy 1968 očima 50 slavných manželka Jiřího Sováka (†79) Anna. Kniha totiž mapuje osudy českých hvězd v době srpnové okupace i jejich osudy za následné normalizace.

    Narůstajícímu vlivu komunistických mocipánů se Menšík postavil v době, kdy moderoval populární diskusní „show". Když zjistil, že se do jeho pořadu Křeslo pro hosta nasazují jako hosté významní funkcionáři, řekl, že to dělat nebude, jedině pokud půjde o herce a umělce. Nahradili ho proto hlasatelkou Zdenou Vařechovou (†60).

    Vladimír Menšík
    Autor: BPŽ/archiv Filmového studia Barrandov

  • 7.

    Vzpomínky Vránové

    VIDEO: Jak vzpomínala Gabriela Vránová (†78) na Vladimíra Menšíka? Mrazivé svědectví jeho seriálové manželky: „Pil všechno, co teklo!"
    Video
    Video se připravuje ...

    Jak vzpomínala Gabriela Vránová (†78) na Vladimíra Menšíka? Pil všechno, co teklo! Petr Macek, Petr Soukup

    Fotogalerie
    40 fotografií

Články odjinud

Dnešní horoskopy