Akutní zdravotnickou péči tady najdou čtyřiadvacet hodin denně pacienti s interním, kardiologickým, chirurgickým a neurologickým onemocněním, je zde i traumatologická ambulance.

Všem příchozím, i pacientům přivezeným záchrankou, poskytne péči multioborový tým sester, lékařů a zdravotnických záchranářů.

„Novinkou je vyvolávací systém a třídění pacientů, které urychlí potřebné ošetření. Pro pacienty je na akutní zóně k dispozici 13 observačních lůžek, která zajistí komfort i určitou intimitu při vyšetření a potřebném ošetření.

Nejzásadnějším přínosem je centralizace všech akutních pacientů na jedno místo, nemocní již nebudou bloudit po celém areálu,“ popsal ředitel fakultní nemocnice Václav Šimánek.

Špičkové přístroje

Součástí urgentního příjmu jsou i nejmodernější diagnostické technologie, například unikátní robotický rentgen. „Je vybavený dvěma robotickými rameny na stropním závěsu a umožní získat snímek pacienta z jakéhokoliv pohledu, což pomůže vyšetřit těžce zraněné pacienty bez nutnosti pohybu. Zároveň výrazně citlivé receptory umožňují získávat rentgenový obraz s velmi nízkým dávkovým zatížením,“ vysvětlil Šimánek. Je zde i ultrazvuk a magnetická rezonance.

Odborníci na jednom místě

Další novinkou je i dětský hrací koutek, do budoucna je tady plánována i ordinace praktického lékaře. „Takto koncipovaný urgentní příjem v naší nemocnici máme poprvé a já jsem přesvědčen, že pro nemocné i zaměstnance přináší samá pozitiva.

Pacient má jistotu, že na novém urgentním příjmu najde plně dostupnou zdravotní službu a kvalifikované odborníky,“ dodal Šimánek.

Celá rekonstrukce urgentního příjmu probíhala bez jakéhokoliv omezení poskytování zdravotní péče, v loňském roce zde bylo ošetřeno 55 000 pacientů. Vše přišlo na téměř 100 milionů korun, náklady pokryje ze 30 procent nemocnice ze svých zdrojů, zbytek zafinancuje dotace ze státního rozpočtu. Nemocnice dále financovala vybavení nábytkem a další zdravotnickou technikou ve výši 13,5 milionu korun.

Fotogalerie
13 fotografií