Co potřebujete k tomu, abyste se během dovolené v českých luzích a hájích mohli podívat i do zahraničí? Pas můžete díky schengenskému prostoru nechat doma, ale hodit se vám určitě budou (alespoň základní) jazykové znalosti nebo odvaha komunikovat rukama a nohama. Pokud se na výletě chcete trochu „rozšoupnout“, zapomenout byste samozřejmě neměli ani na peníze. Pro ty nemusíte chodit do směnárny, stačí, když si pořídíte platební kartu, která vám zajistí výhodné platby a výběry z bankomatu v zahraničí, ale i v Česku. Skvělé podmínky nejen pro cestovatele nabízí třeba mKarta Svět, která opakovaně vyšla jako vítěz ze srovnání platebních karet.

Náchod / Wroclaw

Náchod leží v Královehradeckém kraji na severovýchodě Čech. Ve městě můžete navštívit místní zámek nebo nedaleký nedokončený vojenský komplex Dobrošov. Až prozkoumáte Náchod a okolí, můžete pokračovat do přilehlého Polska. Hned za hranicemi leží lázně Kudowa-Zdrój s proslulými trhy, ale pokračovat můžete do Kladska nebo 130 kilometrů vzdálené Vratislavi, která patří mezi nejstarší a nejkrásnější polská města. Historické trhové náměstí zvané Rynek nebo procházka podél Odry si získají srdce každého turisty.

Wroclaw
Autor: Shutterstock

·        Děčín / Drážďany

V Ústeckém kraji se na soutoku Labe a Ploučnice nalézá město Děčín, které je důležitým bodem české lodní dopravy. Ve městě můžete navštívit zámek, který se vypíná na pískovcové skále nad Labem, nebo místní zoo. Vyrazit také můžete do blízkého Národního parku České Švýcarsko. Kdybyste si chtěli procvičit němčinu, zamiřte do Drážďan, které od Děčína dělí pouhých 70 km. A pokud máte rádi pohádky, nezapomeňte na návštěvu barokního paláce Moritzburg, kde se natáčely Tři oříšky pro Popelku. Ten se nachází asi 20 minut jízdy od saské metropole.

·        Mikulov / Vídeň / Bratislava

O tom, že má vinný kraj jižně od Brna své kouzlo, vás asi nemusíme přesvědčovat. Jeho další předností je také neobyčejně strategická poloha. Ať už vyrazíte do Mikulova, Valtic, Hustopečí, Lednice nebo třeba Břeclavi, stále se budete pohybovat na dosah hned od dvou evropských metropolí – Vídně a Bratislavy. Obě města jsou odsud vzdálena přibližně 100 km, a tak můžete poznávání Jižní Moravy spojit se zajímavým výletem za hranice.¨

Ve Vídni se můžete těšit na bohatou historii, mnoho honosných paláců, z nichž nejznámější jsou Belvedere a Schönbrunn, a umělecké galerie, jako je například proslulá Albertina. Oddychnout si pak můžete v Prátru, veřejném parku s ikonickým ruským kolem. Slovenská Bratislava je naproti tomu metropole, která aktuálně zažívá veliký rozkvět. Kromě Bratislavského hradu tu můžete navštívit také hrad Děvín, prohlédnout si futuristický most přes Dunaj, kterému se přezdívá UFO, nebo se vydat na obhlídku budovy Slovenského rozhlasu, která má netradiční tvar obrácené pyramidy.

Vídeň
Autor: Shutterstock

České Budějovice / Linec

„V Českých Budějovicích by chtěl žít každý,“ praví se v oblíbené cimrmanovské hře Záskok. A my nemůžeme než souhlasit. Pokud zamíříte do malebných jižních Čech, můžete dovolenou pojmout v česko-rakouském stylu. Právě z Budějovic je to jen necelých 100 km do Lince, třetího největšího města Rakouska. Linec leží na Dunaji a bohatá historie se v něm odvážně snoubí s experimentální architekturou. Linec vás bude bavit, pokud fandíte modernímu umění a dobrému jídlu – ano, právě odsud pochází tradiční mřížkový koláč z křehkého těsta, který se stal základem pro oblíbené linecké cukroví.