Rozlehlý Sad zachránců dětí před holokaustem na Petříně skrývá opravdovou oázu klidu. Nachází se zde staré stromy, keře a hlavně nádherné panorama Prahy. Na lavičkách v pondělí dopoledne posedává německy mluvící skupina výletníků, o kousek dál se nechává profesionálním fotografem instruovat asijský pár. Musí přece stát správně, aby byly vidět pražské dominanty. A celý rozlehlý kopcovitý areál se hemží lidmi, kteří ale nikam nespěchají a užívají si říjnové slunce. Zdánlivě klidný, až idealistický svět se však pod povrchem v posledních měsících bouří.

Některým místním se totiž nelíbí, že do podoby Petřína bude magistrát zasahovat novým veřejným záchodem společně se zázemím pro petřínské zahradníky. Objekt za necelých 16 milionů korun bez DPH nahradí provizorní kabinky „toi toi“. Obyvatelům se zejména nelíbí, že při zahájení přípravy stavby byly posekané některé dřeviny.

Zákaz přestavování Petřína

Již od dubna začali obyvatelé proti záměru sbírat podpisy v petici, v níž trvali na zachování Petřína pro obyvatele Prahy a dále požadovali: „Zákaz realizace nové výstavby na Petříně. Především ve Velké Strahovské zahradě, která je nyní v jednání. Zákaz kácení stromů a keřů pro vznik nových cest a vyhlídek,“ stojí v petici spolku Petřín pro život. V textu dále stojí požadavek, aby se na Petříně konal celoroční zoologický průzkum, poněvadž tu v hojném počtu žijí různí živočichové a rostliny.

Jenže ani do září magistrát petici neobdržel. Ve chvíli, kdy se rozhodlo o dodavateli zakázky, tedy 9. září, na magistrát nepřišla: „Zazněla informace, že k této záležitosti existuje petice, nicméně žádná petice na magistrát doručená nebyla,“ řekl na tiskové konferenci po jednání rady primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Vše se diskutovalo

Podle iniciátorky petice a členky spolku Petřín pro život byla doručená až v pátek 5. října s téměř tisícem podpisů. Další den ráno bylo zahájeno vysekávání dřevin, proti kterému se místní velmi silně postavili. Podle náměstka pro životní prostředí Petra Hlubučka (Spojené síly pro Prahu), který výstavbu objektu iniciuje, nebyl zásah tak dramatický, jak popisuje spolek. Pokácený byl jeden suchý smrk napadený kůrovcem a jedna hrušeň, přičemž tři jabloně byly přesazené jinam. Na jaře by mělo být do sadu vysazeno dalších 42 nových hrušní.

Záměr prý s místními magistrát konzultoval: „Všechny spolky byly v únoru 2018 informovány o probíhajícím územním řízení a nikdo se k dané stavbě nevyjádřil. I například Klub za starou Prahu proti stavbě nic nemá. Se zástupci spolků bylo provedeno několik setkání, včetně dvou místních šetření a naposledy minulý týden v pondělí beseda,“ uvedl náměstek. V noci z neděle na pondělí pak neznámý pachatel vzal útokem plot, který hradí místo, na němž má vzniknout budova. Magistrát celou věc předal k prošetření Policii ČR. 

Fotogalerie
22 fotografií