Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Nová naděje pro nemocné rakovinou: Vědci dostali Nobelovku za objev u buněk

Autor: ČTK - 
7. října 2019
13:56

Letošní Nobelovu cenu za fyziologii a lékařství získali Američané William Kaelin (61) a Gregg Semenza (63) a Brit Peter Ratcliffe (65) za objev molekulárních mechanismů, jejichž prostřednictvím buňky vnímají dostupné množství kyslíku a přizpůsobují se tomu. Jména laureátů dnes oznámil stockholmský Karolínský institut. Výzkum oceněné trojice vědců podle institutu otevírá cestu pro nové strategie v boji s chudokrevností, rakovinou a řadou dalších nemocí.

„Zvířata potřebují kyslík pro přeměnu potravy v energii. Zásadní význam kyslíku byl známý po staletí, jak se ale buňky adaptují na měnící se hladinu kyslíku, se dlouho nevědělo. William G. Kaelin, sir Peter J. Ratcliffe a Gregg L. Semenza přišli na to, jak buňky dokážou vnímat různou dostupnost kyslíku a přizpůsobit se tomu. Odhalili molekulární mechanismus, který reguluje aktivitu genů v reakci na proměňující se množství kyslíku,“ uvádí se na oficiálních stránkách Nobelových cen.

Nobelovu cenu za lékařství získali: Američané William Kaelin (61) a Gregg Semenza (63) a Brit Peter Ratcliffe (65). Nobelovu cenu za lékařství získali: Američané William Kaelin (61) a Gregg Semenza (63) a Brit Peter Ratcliffe (65). | ČTK

Semenza je odborníkem v mnoha odvětvích

Americký lékař a vědec Semenza působí na Lékařské fakultě Univerzity Johna Hopkinse v Baltimoru a je vedoucím vaskulárního programu Institutu buněčného inženýrství. Kromě klasické medicíny se věnuje také genetické medicíně, biologické chemii, pediatrii a radiační onkologii.

Semenza je držitelem řady prestižních vědeckých ocenění (např. Laskerovy ceny, Wileyho ceny) a členem mezinárodních vědeckých organizací (mj. Národní akademie věd USA, Národní lékařské akademie), na kontě má více než 400 publikací.

Kaelin kariéru zasvětil boji s rakovinou

Druhým oceněným Američanem je onkolog Kaelin, který je od roku 2002 profesorem medicíny na Harvardově univerzitě a působí také v centru pro výzkum rakoviny na bostonském institutu Dana-Farber. Zabývá se výzkumem proteinů při léčbě nádorových onemocnění.

Ratcliffe za přínos v oblasti medicíny získal šlechtický titul

Trojici oceněných uzavírá Brit Ratcliffe, který je buněčným a molekulárním biologem a od roku 2004 také profesorem klinické medicíny na Oxfordské univerzitě, je také například ředitelem klinického výzkumu v londýnském Institutu Francise Cricka, který je předním pracovištěm v oblasti biomedicíny, a jako praktický lékař působí v Nemocnici Johna Ratcliffa v Oxfordu.

Koncem 80. let se stal předním odborníkem na zkoumání okysličování ledvin, ve své laboratoři se zabýval zkoumáním hormonu zodpovědného za stimulaci produkce červených krvinek a zaměřil se také na reakci ledvinových buněk na hypoxii (nedostatečné množství kyslíku pro tělesný metabolismus).

Ratclifee je držitelem řady ocenění. V roce 2014 byl povýšen do šlechtického stavu za svůj přínos v oblasti klinické medicíny. Od roku 2002 je členem britské Akademie lékařských věd, v roce 2007 se stal čestným členem Americké akademie umění a věd.

Nobelovky se budou vyhlašovat celý týden

Vyhlášením Nobelovy ceny za lékařství začal týden, během kterého bude rovněž oznámena v úterý cena za fyziku, ve středu cena za chemii, ve čtvrtek za literaturu a v pátek za mír. Příští pondělí se svět dozví jméno laureáta Nobelovy ceny za ekonomii.

Vedle medaile a diplomu čeká na laureáty i finanční prémie ve výši 21,4 milionu korun. Oficiálně budou ocenění jejich novým nositelům předána ve Stockholmu a Oslu 10. prosince, v den úmrtí zakladatele ceny a vynálezce dynamitu Alfreda Nobela.

Zobrazit celou diskusi