Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Babiš na Hrad a Monika první dámou: Zeman je pro, jak odpověděl premiér?

Aktualizováno -
6. října 2019
22:39
Autor: ČTK, simao - 
6. října 2019
20:28

Prezident Miloš Zeman by volil současného premiéra Andreje Babiše (ANO), pokud by se rozhodl v příštích volbách kandidovat na prezidenta republiky. Zeman to v neděli uvedl pro rádio Frekvence 1. Předtím označil Zeman za dobré potenciální kandidáty do voleb odborového předáka Josefa Středulu a šéfa Hospodářské komory ČR Vladimíra Dlouhého. Co na to Babiš?

„Ano, zcela určitě, ale on zatím odmítá kandidovat,“ řekl Zeman na Frekvenc i1 dotaz, zda by podpořil současného premiéra.  Zeman s Babišem dobře vychází především od posledních sněmovních voleb, opozice jejich vztah často označuje za mocenský pakt.

Babiš možnou kandidaturu na Hrad odmítl letos například v rozhovoru pro Blesk. V neděli dostal dotaz na případný boj o Hrad znovu. A připustil, že o tom se Zemanem mluvil.

„On (Zeman) se mě na to ptal a já jsem mu řekl, že určitě o tom neuvažuji. Já jsem manažer. Já jsem profesí obchodník, jsem člověk, který organizuje, chce věci posouvat dopředu. Prezident je spíš reprezentativní funkce,“ řekl Babiš v pořadu Střepiny na TV Nova.

Jenže tím jeho odpověď neskončila. I Babiš si tak nechává zadní vrátka a tuto možnost otevřenou. „Já ještě sám nevím, co bude. Přeci jen už mi bylo 65. Člověk nikdy neví. Vyloučit samozřejmě nemůžeme nikdy nic, bohužel jen, že jeden den zemřeme. To je jediná jistota. Ale určitě to není téma,“ doplnil Babiš.

Andrej Babiš bude v úterý 8. října od 12:00 hostem pořadu Ptám se, pane premiére. Dotazy mu můžete pokládat již nyní. Původní termín vysílání jsme o týden posunuli kvůli úmrtí Karla Gotta, děkujeme za pochopení:

Online chat

Druhý pětiletý mandát MIloše Zemana vyprší v roce 2023. Podle ústavy už nemůže znovu kandidovat. V minulé přímé volbě Zeman porazil ve druhém kole někdejšího předsedu Akademie věd a současného senátora Jiřího Drahoše.

Petr Pavel, nebo Pavel Rychetský?

Jako o možných kandidátech, kteří by se mohli vydat do historicky třetí české přímé volby prezidenta, se spekuluje např. o generálovi Petru Pavlovi, šéfovi Ústavního soudu (ÚS) Pavlovi Rychetském či některém ze Zemanových neúspěšných rivalů z posledních voleb - ať už právě Drahošovi, nebo třeba třetím v pořadí, dnes taktéž senátorovi Pavlovi Fischerovi

Právě do Rychetského se přitom Zeman v neděli na Frekvenci 1 pustil zostra. A to kvůli Rychetského návrhu, aby pohřeb se státními poctami měla i zesnulá herečka Vlasta Chramostová.

„Nemám nic proti pohřbu Vlasty Chramostové se státními poctami, ale k tomu není kompetentní Pavel Rychetský, ale ministr kultury Lubomír Zaorálek. Pavel Rychetský se v poslední době plete do politiky, aniž by k tomu byl kompetentní, a na druhé straně zanedbává práci v ÚS, což mohu doložit tím, že v ÚS leží již tři roky ústavní stížnost prezidenta republiky a dosud není vyřízena,“ postěžoval si prezident Zeman.

marmat ( 8. října 2019 23:17 )

Vám se to zdenkku ale strašně zhoršilo! Co Vy vyplodíte je už na kazajku

marmat ( 7. října 2019 21:59 )

PPP150W: Rozumný by bylo přestat si kvůli KLIKAČCE pěstovat nemocné a
ultra-primitivní trolly Pravidla DISKUZE zde už dávno neplatí !!!

PPP150W ( 7. října 2019 20:45 )

Přesně, vy nejste ani Čech, ani Němec. A vaše emigrace? Je to jen o lenosti. Dokud vás bolševik živil za peníze těch co něco uměli hnil jste tady. Když jste zjistil, že nadchází doba, kdy se budete muset starat sám o sebe, zdrhnul jste k mámě, protože vám došlo, že byste chcípnul hlady. Tomu říkáte hrdost? Howno hrdost. Lenost a vychcanost, nic víc.

PPP150W ( 7. října 2019 20:37 )

Blesk pomalu ruší diskuse u většiny témat, vč. těch, u kterých není předpoklad k vulgaritám. Asi jediný rozumný počin tohoto plátku.

marmat ( 7. října 2019 17:40 )

satanas: Vy jste se dnes taky PŘEKONAL/předved .....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa