Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pohřeb manželky (†45) Výborného: „Působivý a smutný i kvůli dětem,“ říká Bělobrádek

Autor: simao, jko - 
7. října 2019
05:00

Sedmimetrový koberec z květin a věnců se vyskládal za rakví »andělské bytosti« Markéty Výborné (†45). Šéf lidovců Marek Výborný (43) se s dětmi, rodinou a přáteli naposledy rozloučil s milovanou ženou, která náhle zemřela na skrytou vadu srdce. Mezi smutečními hosty byl i bývalý předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Ten Blesk Zprávám řekl, jak vnímal pohřeb paní Markéty on. A upozornil, že nikdo nevíme dne ani hodiny, kdy odejdeme také.

Ve tvářích rodiny se zračil smutek a kvůli dešti se zdálo, že nad odchodem oblíbené učitelky klavíru pláče i samo nebe. Na pohřeb do kostela v Heřmanově Městci, kde Výborného rodina žije, dorazili smuteční hosté s velkým předstihem.Většina z nich přinesla květinu nebo věnec. Ty se pak vyskládaly za rakev, čímž vytvořily sedm metrů dlouhý koberec.

Obřad trval bezmála dvě hodiny, farář sloužil zádušní mši a také pronesl pár slov: „Dokázala propojit rodinný, profesní, hudební i křesťanský život. Byla živel. Všude jí bylo plno, ale krásně.“

Loučili se politici i žáci

Výborného dorazili podpořit i jeho spolustraníci v čele s expředsedou Pavlem Bělobrádkem (42) a 1. místopředsedkyní KDU-ČSL Šárkou Jelínkovou (51).

V kostele, který byl plný do posledního místečka, nechyběli ani žáci oblíbené korepetitorky z pardubické konzervatoře nebo její kamarádi ze sboru Vlastislav. „Byla nesmírně oblíbená, velmi milá a velmi srdečná. Byla to i velká organizátorka nejen co se týkalo hudebních akcí v Heřmanově městci a okolí, ale byla i oblíbenou pedagožkou,“ řekl Blesk Zprávám Bělobrádek. 

Video  Šéf KDU-ČSL Marek Výborný pohřbil manželku Markétu: Matka tří dětí náhle zemřela kvůli skryté srdeční vadě  - Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Působivé a důstojné rozloučení, říká Bělobrádek

„Pohřeb byl klasický, to znamená se mší, s průvodem na hřbitov a s posledním rozloučením na hřbitově. Musím říct, že byl velmi dobře zorganizovaný, že to bylo velmi působivé a bylo to určitě velmi důstojné. Myslím si, že paní Markéta si takové rozloučení zasloužila a že to byl i výraz toho, že ji lidé měli opravdu rádi,“ pokračoval Bělobrádek. 

V čele smutečního průvodu kráčel za rakví předseda KDU-ČSL Výborný s dvěma dcerami a malým synkem. Nejstarší Amálka přitom maminku ono osudné pondělí našla.

Výborná ještě stihla 30. září vypravit děti do školy a šla si lehnout kvůli nevolnosti. Ze spánku se už ale neprobrala. „Zemřela na zcela skrytou vrozenou vadu srdce, která se v jejím případě do poslední chvíle nijak neprojevovala a je neléčitelná. Bohužel by jí nepomohl ani okamžitý zásah lékaře,“ uvedl již dříve Výborný.

Náhlá smrt paní Výborné všechny zaskočila. Bělobrádek nebyl výjimkou. „Samozřejmě vždy když umře mladý člověk, tak to člověka překvapí, obzvlášť pokud předtím neměl žádné potíže. Pochopitelně mě to zasáhlo hlavně kvůli té rodině, mají malé děti a to je samozřejmě vždycky věc, která je pro ty děti velmi obtížná. Na druhou stranu je potřeba si uvědomit, že smrt patří k životu a křesťané věří, že smrtí život nekončí. Ta situace je ale pochopitelně velmi nepříjemná, velmi smutná jak pro celou rodinu, tak zejména pro Marka a jeho děti,“ říká Bělobrádek. 

Rozdávala se druhým

K tomu, že na rozloučení s paní Markétou přišlo tolik lidí, že se málem nevešli do kostela, Bělobrádek podotýká: „Svědčí to nejen o její samotné velké oblibě, ale také o celé rodině Výborných. Paní Markéta měla přesah i do Pardubic na konzervatoř, v celém kraji. Těch lidí opravdu přijelo mnoho a myslím si, že i právě proto to rozloučení bylo důstojné. Ukázalo se, že to nebyla nějaká formalita, aby si lidé splnili povinnost. Ale že to bylo nefalšované, upřímné.

Pohřeb Markéty Výborné, manželky šéfa KDU-ČSL Marka Výborného (5.10.2019) Pohřeb Markéty Výborné, manželky šéfa KDU-ČSL Marka Výborného (5.10.2019) | Foto Blesk - Michal Protivanský

Bělobrádek i s ohledem na víru, že pro paní Markétu skončila pouze pozemská pouť, ale nejde o úplný konec, říká: „I pro ni to muselo být potvrzení toho, že ten její život naplňoval životy druhých. Že sloužila druhým, že byla člověkem, který rozdával i sám sebe.“ 

Pohřeb jako předěl a čas k zamyšlení

Bělobrádek se přitom pro Blesk Zprávy zamyslel i nad významen pohřbu, jaký měla Markéta Výborná. „Já se domnívám, že je dobře, že takovéto pohřby v takové smutné situaci proběhnou, protože jak pro tu rodinu, tak i pro ty lidi je to určitý předěl, je to možnost dát emoce najevo, uvolnit je tak, aby si člověk v podstatě i tu situaci nějak připustil, že k ní došlo a že tím pohřbem definitivně ta pozemská pouť, kterou s tím člověkem máme, končí,“ říká bývalý předseda lidovců. 

Nevidí proto rád, pokud lidé dnes na pohřby nechodí. Nejde dle něj pouze o projevení úcty k zemřelému či zemřelé. „Tak jako sdílená radost je větší, tak i sdílený smutek je menší, podle mého soudu,“ upozorňuje.

Pohřeb Markéty Výborné, manželky šéfa KDU-ČSL Marka Výborného (5.10.2019) Pohřeb Markéty Výborné, manželky šéfa KDU-ČSL Marka Výborného (5.10.2019) | Foto Blesk - Michal Protivanský

Zatímco paní Výborná zemřela náhle v pondělí, ve středu republiku zasáhlo úmrtí pěvecké legendy Karla Gotta. A v neděli pak herečky Vlasty Chramostové.

„Možná že i tato úmrtí nám pomohou se zamyslet nad vlastním životem, nad tím, že i náš život jednou skončí. Nikdo nevíme dne ani hodiny. A je možná dobré se zastavit a uvědomit si, co je podstatné, co je nepodstatné, jaká je naše životní priorita. A také to, jestli těm, které máme rádi, dostatečně dáváme najevo, že je rádi máme. Protože se může stát - ať naším úmrtím, nebo jejich - že jim mnoho nestihneme říci,“ reaguje na záplavu smutných zpráv Bělobrádek.

Lidovci si připomenout i Luxe

Zatímco o víkendu lidovci uctili památku manželky svého předsedy, 21. listopadu to bude již 20 let, co v roce 1999 zemřel jejich někdejší šéf Josef Lux. Pohřben je v Hemžích u Chocně, kam Bělobrádek v neděli vyrazil na benefiční koncert.

„Samozřejmě i KDU-ČSL připravuje vzpomínkovou akci, bude to určitě i otázka konference a dalších vzpomínek na to, že nás Josef Lux opustil před 20 lety. Ale také otázka toho, udělat si určitou sebereflexi. Tak jako pohřeb, tak i takováto připomínka slouží živým nejen, aby vzpomněli na zesnulého, ale i k tomu, abychom si uvědomili, že je potřeba ten čas, který nám byl dán, využít maximálně, intenzivně, nepromarnit to, co jsme dostali a co nejvíce toho tady podle našich schopností a možností odvést pro druhé, protože to já považuji za to poslání, za smysl života,“ říká Bělobrádek.

I ze současného období smutku tak hledá poučení. „Je dobré se zamyslet i při takové příležitosti, co bychom mohli udělat lépe, co se nám nepovedlo, protože já sám jsem velký hříšník, dělám spoustu chyb, ale to si také člověk musí přiznat, aby se posunul dál. A nebo aby se aspoň pokusil vyvarovat dalších chyb a dalších omylů,“ dodal Blesk Zprávám Bělobrádek.  

Video  Karel Gott (†80): První slova Ivany, smutek blízkých, státní pohřeb…  - Bára Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa