Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zeman vyznamená Klause, Gotta za rok. Sepsul „vzteklého“ Halíka a „Kačenka je anděl“

Autor: simao - 
6. října 2019
18:47

Karel Gott dostane posmrtně Řád bílého lva I. třídy. Prezident Miloš Zeman to potvrdil v neděli na Frekvenci 1 s tím, že k tomu dojde s ohledem na současný zármutek Gottovy rodiny až příští rok. Nechce ji totiž vystavovat krátce po pohřbu další hradní ceremonii. Zeman také prozradil, že letos vyznamená exprezidenta Václava Klause. Vedle toho Zeman promluvil o své dceři Kateřině, ale také kritikovi Tomášovi Halíkovi.

„Chci samozřejmě Karlovi Gottovi udělit příští rok Řád bílého lva I. třídy, což je nejvyšší řád ČR,“ uvedl v neděli Zeman v Pressklubu na Frekvenci 1. Proč to neudělá letos? „Rodina stále ještě zažívá bolest nad ztrátou Karla Gotta a kdyby byla vystavena krátce po pohřbu ceremonii ve Vladislavském sále, nebylo by to úplně dobře,“ míní prezident.

Je přitom pravděpodobné, že se s Karlem Gottem vyrazí Zeman rozloučit na mši do chrámu sv. Víta, která se uskuteční v sobotu 12. října - pouze pro zvané. „Pokud budu pozván, velmi rád ano,“ potvrdil Zeman.

Pokud bude požádán, pronese i projev. „Promluvil bych, ale byl bych velmi stručný, protože si myslím, že politici by se neměli při těchto příležitostech předvádět. A nejlepší by bylo, kdyby jediný proslov pronesl kardinál Duka,“ míní Zeman.

„Vzteklý“ Halík a „andělská Kačenka“

Jiný duchovní - Tomáš Halík - kritizoval po smrti Gotta „politiku zemanovsko-babišovského populismu“. „Já vzteklého Tomáše Halíka považuji za natolik zanedbatelnou veličinu, že bychom mu prokázali příliš velkou čest, kdybychom na něj jakkoli reagovali,“ rýpl si do Halíka prezident.

Naopak za anděla označil svou dceru Kateřinu, která ho minulý týden přiměla absolvovat komplexní vyšetření ve střešovické nemocnici.

„Kačenka je teď tady, má hotovou bakalářskou práci a připravuje se na práci magisterskou. Obor, který studuje, se jmenuje lingvistická antropologie. Pro mně je to španělská vesnice, ale jí to baví a to je důležité,“ uvedl Zeman a dodal: „Kačenka je můj anděl, já si s ní velmi často povídám.“

Video  Karel Gott (†80): První slova Ivany, smutek blízkých, státní pohřeb…  - Bára Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Klaus dostane metál

K předávání státních vyznamenání 28. října Zeman podotkl, že k pultíku snad dojde, opírat se přitom bude o svou manželku Ivanu. „Moje nohy se zhoršují každým dnem, ale i kdybych náhodou k radosti novinářů upadnul, tak já zase vstanu,“ vzkázal Zeman.

Prozradil přitom, že vyznamená exprezidenta Václava Klause. A to při dotazu od jedné z posluchaček. „Posluchačka je přímo věštkyně. Neměl bych to uvádět, ale stane se tak 28. října,“ podotkl. Právě Klaus v roce 2009 vyznamenal Karla Gotta Medailí Za zásluhy.

Václav Klaus a Karel Gott na Pražském hradě v roce 2009 Václav Klaus a Karel Gott na Pražském hradě v roce 2009 | Blesk - David Malík

Zeman na Frekvenci 1 vzpomněl i na dalšího exprezidenta Václava Havla, který by se v sobotu dožil 83. narozenin. Šel by za ním Zeman dnes pro radu, kdy mohl? „Pro radu ne, ale pro popovídání určitě ano. My jsme si s Václavem Havlem povídali často a dlouho, např. v Kramářově vile u krbu. Byly to, doufáme že oboustranně, zajímavé diskuze. Je škoda, že Václav Havel není mezi námi,“ podotkl Zeman.

Zatímco Havel je nositelem Řádu T. G. Masaryka a Řádu bílého lva I. třídy, exprezident Klaus oceněn nebyl. Zeman nyní slíbil nápravu. Jaký metál Klaus dostane, to však jisté není. Zařadil se však mezi další avizované vyznamenané včetně hokejisty Jaromíra Jágra.

Zve do Lán Ivanu s dětmi. I bez Gotta

O smrti Gotta Zeman poprvé veřejně promluvil ve čtvrtek na závěr summitu V4 v Lánech. Připomněl svůj dopis Mistrovi k jeho letošním osmdesátinám, po kterém s ním telefonicky mluvil. „Tehdy jsme se dohodli, že pozvu Mistra Gotta, jeho paní a jeho dvě dcery do Lán, sem. No bohužel nejdřív dostal zápal plic a potom leukemii. Je mi to nesmírně líto. Protože byl to zpěvák, který spojoval mnohé a mnohé generace. A to se téměř žádnému zpěvákovi nepodaří,“ posteskl si Zeman. 

V neděli Zeman uvedl, že pozvání pro Gottovu rodinu platí dál. I bez Mistra. „Rád bych, pokud paní Ivanka bude souhlasit, kdyby toto pozváni platilo pro ní a její dvě dcery alespoň příští rok,“ řekl Zeman.

Gottově rodině zatím k úmrtí nekondoloval. „Udělám to samozřejmě ve Svatovítské katedrále,“ řekl prezident. A ke staženým vlajkám na půl žerdi v Lánech i na Hradě dodal: „Nestažení vlajek by v tomto případě byla neúcta ke Karlu Gottovi.“

Odchází „opravdová opozice“ komunistů

Zeman prozradil, jaká je jeho nejoblíbenější Gottova píseň. „Víte, ono je jich víc, ale řekl bych Čas růží. Možná proto, že jsem byl pozván Mistrem na premiéru tohoto muzikálu Čas růží a ta píseň se mi velice líbila,“ uvedl.

A k úmrtí herečky Vlasty Chramostové, signatářky Charty 77, která zemřela v neděli ve věku 92 let, poznamenal: „Já si uvědomuju čím dál tím více, že odcházejí lidé, kteří byli opravdu opozicí proti komunistickému režimu. A tyto lidi nahrazují jiní, kteří, abych uvedl konkrétní příklady, dvakrát za sebou signovali antichartu nebo jednou odsoudili Palachův týden nebo jednou vstoupili v září 89 do komunistické strany. Prostě tahle vrstva, obávám se, že dříve, nebo později naprosto převrství ty, kdo se o listopadovou revoluci opravdu zasloužili.“

Chramostová by přitom měla mít pohřeb se stáními poctami. Navrhoval to i šéf Ústavního soudu Pavel Rychetský.

„Nemám nic proti pohřbu Vlasty Chramostové se státními poctami, ale k tomu není kompetentní Pavel Rychetský, ale ministr kultury Lubomír Zaorálek. Pavel Rychetský se v poslední době plete do politiky, aniž by k tomu byl kompetentní, a na druhé straně zanedbává práci v ÚS, což mohu doložit tím, že v ÚS leží již tři roky ústavní stížnost prezidenta republiky a dosud není vyřízena,“ postěžoval si Zeman na Frekvenci 1.

Video  Zjihlý Jiří Adamec: Nejkrásnější okamžik s Gottem? Když se válel u mě na koberci...  - Petr Macek, Lukáš Červený
Video patří k placenému obsahu Blesku
Odemknout video

Vsude_je_jen_lhani ( 7. října 2019 16:46 )

Kam se kouknu jen :zavis­t,lež,­zloba,­intri­ky,ne­nažra­nost,p­omlu­va,je­dy,slin­ty,de­mentní reklama,hňup novinářskej zdege­nero­vanej­,zakom­plexo­vanos­t,záš­ť,na­bubře­lost,m­ěštác­tví,zl­oděj­na,cham­tivos­t,bez­charak­ternos­t,uda­vačstv­í,ři­ťovle­zetví ,ubohost,lakota a bezcitnost a debi.lita mladejch...
No hnůj ten dneštní svet...🤮🤮🤮🤮👎👎👎👎👎👎

marmat ( 7. října 2019 10:48 )

Po jeho naprosto unikátní AMNESTII stěží najdete obdivovatele tohoto
ex-prezi­denta!­!!Vyz­name­nat ho je NĚCO, co bychom rádi přeskočili, pokud to není fór ve stylu Zemanové škodolibosti.....

kukukuu ( 7. října 2019 09:57 )

Zařazením Klause mezi vyznamenané dojde k divu - Zemanovi příznivci i odpůrci se spojí do jednotného šiku vykřikujícího, že Zemanovi už hrabe.

DWEI ( 7. října 2019 07:58 )

leona07-

xxxx678 ( 7. října 2019 07:53 )

Ten prezident už snad ..blbne. A bude hůř, už mu o nic - nejde.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa