Gott, těžce zkoušený rakovinou a pak i osudnou leukemií, se nikdy otevřeně ke katolické víře nepřihlásil. „Víte, spíš jsem vždycky upřednostňoval víru, která mi nediktuje, v co mám věřit, a když mám jiný názor, tak mě netrestá jako kacíře,“ prozradil Mistr v roce 2016, a předvedl tak, že měl k náboženství trochu rozporuplný postoj.

Poslední roky i vlivem nemocí ale kostely pravidelně navštěvoval. Patřil mezi ně i svatostánek sv. Václava na pražském Smíchově, jak v pátek Blesku potvrdil zdroj z kostela. Že do božího chrámu sem tam zavítá, se na veřejnost provalilo před třemi lety, kdy se zpěvák dozvěděl, že vyhrál svůj první boj se zákeřnou rakovinou.

Že jsou pro něj svatostánky důležitým místem, potvrdil před lety i Blesku. „Doma nebo ve světě chodím do kostela rozjímat. Svět se tam vždy pro mne zastaví a já přemýšlím nad životem svým i bližních.“

Nápovědou, že měl Slavík blízko k víře, může být i vyjádření kardinála Dominika Duky (76), ze kterého jasně vyplývá, jak moc si přál Gott rozloučení v katedrále. „Už při prvním rozhovoru paní Ivany Gottové s Arcibiskupstvím pražským zazněla od ní prosba o sloužení zádušní mše svaté za jejího manžela v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha. Rád její prosbě vyhovím,“ uvedl totiž Duka. I zdroj blízký Hradu Blesku potvrdil, že si Mistr na sklonku svého života moc přál, aby měl zádušní mši právě v již zmíněném chrámu.

„Poslední rozloučení s Karlem Gottem připravuje Ivana Gottová ve spolupráci s Arcibiskupstvím pražským a dále Úřadem vlády České republiky a kanceláří prezidenta České republiky," objevilo se v pátek večer na oficiálních stránkách KarelGott.com jako doplnění předešlého vyjádření Ivany ohledně pohřbu.  

Premiér Andrej Babiš (65, ANO) vyhlásil na sobotu státní smutek. Ten jsme od vzniku samostatné České republiky měli třikrát. Poprvé vláda vyhlásila »černý den« na 14. září 2001 k uctění obětí teroristických útoků v USA 11. září. Dva dny státního smutku schválil kabinet v roce 2010, a to na 17. a 18. dubna k uctění obětí leteckého neštěstí, při němž zahynul polský prezident Lech Kaczyņski (†60) s manželkou a dalšími vrcholnými představiteli země. Třídenní žal byl vyhlášen od 21. do 23. prosince 2011 vzhledem k úmrtí prezidenta Václava Havla (†75).

Jak to bude (zřejmě) vypadat?

Pátek 11. října: Část pro veřejnost, sbohem na Žofíně

  • V pátek bude rakev s ostatky Mistra vystavena v pražském paláci Žofín na Slovanském ostrově.
  • Veřejnost se mu bude moci poklonit od 8 až do 22 hodin. 
  • U rakve může být držena čestná stráž, ve které se truchlící střídají. Tak to vypadalo i na veřejném rozloučení s prezidentem Václavem Havlem (†75).
  • Sál je většinou vyzdobený květinami a smutečními věnci a také fotografiemi zesnulého. U vchodu bývá i kondolenční kniha, do které mohou hosté napsat vzkaz rodině.
  • České společnosti provozující autobusovou či vlakovou dopravu očekávají zvýšený zájem o páteční spoje do Prahy právě v souvislosti s rozloučením. Tvrdí však, že jsou na nápor připraveny. „Sledujeme náš rezervační systém a podle toho, jak se bude plnit, jsme připraveni vybrané spoje operativně posílit,“ řekl Blesku mluvčí Českých drah Radek Joklík. Podobně se vyjádřili i ostatní dopravci. „Největší nápor očekáváme o tomto víkendu, budeme posilovat spoje vlakové i autobusové, abychom vyšli poptávce vstříc. I tak ale doporučujeme koupit si jízdenky včas,“ upozorňuje Aleš Ondrůj, mluvčí společností RegioJet a Student Agency.
  • Kvůli smuteční akci na Žofíně plánuje pražský dopravní podnik v místě odklonit tramvaj číslo 17, která jediná v místě jezdí. „Předpokládáme výluku linky v úseku Myslíkova – Národní divadlo. Bude obousměrně odkloněna přes zastávky Myslíkova – Národní třída – Národní divadlo v Národní ulici. Opatření bude v platnosti po celý pátek,“ řekla Blesku Aneta Řehková, mluvčí pražského dopravního podniku. Nejjednodušší tak pro účastníky bude dojít na ostrov pěšky z některé z okolních stanic metra (Národní třída, Karlovo náměstí – výstup Palackého náměstí).
  • Tip Blesku: Účast se očekává obrovská. Vyzbrojte se proto hodinami času, trpělivostí a pohodlnými botami!

Sobota 12. října: Část pro zvané, rekviem za Karla

  • Zádušní mše (rekviem) je modlitba za zemřelého. Patří mezi nejdůležitější bohoslužby v církvi.
  • Je zvykem, že při pohřbu za významnou osobnost ji slouží vysocí představitelé církve.
  • Smuteční hosté, které zve rodina, se musí v sobotu 12. října dostavit do svatovítské katedrály před 11:00, kdy mše začne.
  • Obvykle při rekviem mluví jen ten, kdo ho slouží. U významných osobností ale může promluvit i jiný řečník, jako v případě pohřbu Václava Havla.
  • Scénář ladí. Zatím vše není přesně »nalajnované«. „Pohřební mši za Karla Gotta organizuje Úřad vlády. My jako arcibiskupství máme na starost průběh obřadu, tedy pohřební mši. Přesnější obrysy budeme znát v úterý dopoledne po poradě s panem kardinálem,“ sdělil Blesku mluvčí arcibiskupství Stanislav Zeman. Podle informací Blesku ale kardinál Duka kvůli smrti přítele Gotta zkrátí svoji pracovní cestu do Španělska, aby mohl v sobotu v 11 hodin mši sloužit.
  • Jak budou i další části posledního rozloučení s Karlem Gottem probíhat, řešil včera odpoledne přípravný výbor ve Strakově akademii. Už předtím vláda ve spolupráci s vdovou Ivanou Gottovou (43) rozhodl, že půjde o pohřeb se státními poctami.

VIDEO: Chinaski zavzpomínali při koncertě na Karla Gotta

Video
Video se připravuje ...

Chinaski zavzpomínali při koncertě na Karla Gotta Martin Přibyl

Fotogalerie
155 fotografií