Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Facky, bití a ponižování: Šokující dokument odhalí domácí násilí na seniorech

Autor: ula - 
8. října 2019
05:02

Česká televize uvede v úterý večer další dokument z cyklu Z lásky nenávist. První se věnoval pětici týraných žen, druhý týranům mužům, třetí nese podtitul Domácí násilí na seniorech. Tvůrci představí čtyři příběhy rodičů, na které vztáhli ruku jejich vlastní potomci. Senioři se často stydí a kladou si za vinu, že své děti špatně vychovali a psychické i fyzické násilí se tak táhne dlouhá léta. Oběti v dokumentu poukazují na to, že mají problém dovolat se jakékoliv pomoci.

Dokument přinese otevřené výpovědi o tom, jak se z milovaného a léta opečovávaného dítěte stane nepřítel, i o trnitém překonání strachu, studu a bezmoci.

První týranou seniorkou je paní Marta, která vede sedm let spor s dcerou ohledně domu. Její dcera a zeť jsou navíc ve vedení Třineckých železáren.

Pan Miloslav žije už léta v domě, který postavil vlastníma rukama. Spolu s ním tam žije i syn, který je členem Policie ČR. Miloslav udělal zřejmě tu chybu, že dům na svého syna přepsal. Ten svého otce několikrát fyzicky napadl. 

Pan Jiří už delší dobu bojuje o návrat své babičky Květy do rodinného domu z domova důchodců. Tam se dostala poté, co ji začal týrat její nejmladší syn.

Paní Jana dlouhá léta zažívala týrání ze strany svého syna. Nyní žije sama, nikoho nemá.

Seniory zklamali ti, které nejvíc milovali

Dokument poukáže i na to, že stejně jako u každé formy domácího násilí je obrana komplikovaná, protože není snadné prokázat to, co se obvykle odehrává doma za dveřmi a za naleštěnými fasádami navenek spořádaných domácností. Zdá se, že prolomit bludný kruh formulace „tvrzení proti tvrzení“ je často téměř nemožné.

Senioři tak zůstávají často sami s pocitem, že je zklamali ti, které nejvíce milovali.

Dokument Z lásky nenávist 3 uvede ČT2 dnes ve 20:55

Ve středu 9. října v 15:00 můžete sledovat rozhovor s režisérkou dokumentu Ivanou Pauerovou v pořadu Epicentrum.

kapturek ( 13. října 2019 18:01 )

tak se staci podivat na ty dnesni policajty ( nektere ) , takove ***y by meli dat akorat k michacce, znam hodne starsich kteri od pcr odesli a prvni co rikali ze radjei jdou delat nekde jinde protoze se stydi za ty paka co dneska berou k pcr a delaji jen ostudu

kapturek ( 13. října 2019 17:58 )

no tak tyrana seniorka Marta je tak trochu vtip ne ? bydlime par metru od toho baraku ( i od toho kde bydleli predtim ) , to ze jeji dcera a zet jsou smejdi o tom zadna ALE , dcerunku si tak vychovala sama, to ze ji a jeji matku bil prvni manzel o tom silne pochybuju, znal sem ho roky a nejspis jen keca protoze uz zemrel, ona zrovna moc slusnosti taky nepobrala takze se nemuze divit, pretvarovala se ale dobre

baronessa ( 8. října 2019 11:09 )

Ano, to je základ spokojenosti. Jen by ti mladí měli být na dosah, aby mohli pomoci, kde už ti senioři nestačí. Dřív bývaly výminky a lidi žili společně. Bylo normální mít dědečka a babičku a neošklivit si je za jejich stáří.

.tg.bb ( 8. října 2019 10:53 )

respektivně znamená s respektem??

anna1234 ( 8. října 2019 10:40 )

.. tyhle vlastnosti měli lidi odjakživa, nejenom v dnešním světě. Ale my žijeme teď, proto nám přijde, že jsou to vlastnosti jenom dnešní doby.

Zobrazit celou diskusi