Jiřího Mádla si jistě každý ihned vybaví jako ztřeštěného Jáchyma v teenagerské komedii Snowboarďáci. Z chlapce se však za ta léta stal dospělý muž, který v současné době sice září v minisérii Sever na ČT1, jinak se ale celkem úspěšně profiluje jako režisér. Má za sebou ostatně už dva autorské snímky, drama Na střeše a Pojedeme k moři.

Ve filmovém světě, a to dokonce i v tom zahraničním, se pohybuje od patnácti let, a proto má celkem přehled, jak to v něm funguje. A nebojí se promluvit dokonce ani o tak ožehavém tématu, jakým kampaň Me Too (aféra sexuálního obtěžování vlivnými osobnostmi Hollywoodu) dozajista je.

„My Češi jsme trochu rasisti a humpoláci, takže je fajn, když nám dá někdo mantinely,“ řekl Mádl v rozhovoru pro magazín Téma. „Politická korektnost je pro nás docela dobrý lék, i kampaň Me Too nám prospěla. Řekl bych, že chlapi jsou u nás teď k ženám trochu slušnější. My jsme tu kampaň totiž na rozdíl od Ameriky ustáli, možná i proto, že ženy u nás byly už předtím docela sebevědomé, zatímco v Americe se z toho stal hon na čarodějnice. Tam to vyloženě nezvládli. Místo podpory utlačovaných a zneužitých se to změnilo v nástroj odplaty,“ hodnotí situaci v USA. „U nás v branži se to podle mě nikdy nedostalo do takových rozměrů jako v Americe, místo predátorů tady byli spíš slizouni. Ale díky kampani se to vyčistilo. Dnes už si podle mě nikdo moc nedovolí. Musím uznat, že i já volím jinak slovník,“ prozradil na sebe kajícně. On sám se s ničím podobným na place ještě nesetkal, přiznává však, že v jeho okolí se ti, co s obtěžováním měli zkušenosti, rozhodně vyskytují.

„O jednom člověku se ví, že to zkouší. Jméno si nechám pro sebe. Spíš to ale pokaždé skončilo ve formě neslušných návrhů, ne že by si někdo něco z pozice síly vynucoval a vynutil,“ překvapivě poodhaluje roušku českého šoubyznysu tak, jak ho z televize rozhodně neznáme...

VIDEO: Jiří Mádl se představuje jako První akční hrdina: Zabíjet bude raketou i deštníkem
Video
Video se připravuje ...

Jiří Mádl se představuje jako První akční hrdina: Zabíjet bude raketou i deštníkem Bontonfilm

Fotogalerie
29 fotografií