Řád v létě kritizoval, že se zeď a její okolí stala místem nelegálního sprejerství podněcovaného některými turistickými agenturami. Proto se ji rozhodl opravit a přeměnit na venkovní galerii. Na zdi by pak nově měla být jen díla s lennonovskou symbolikou, a to od profesionálních umělců. „Během rekonstrukce bude zejména opravena poškozená římsa a vrchní koruna, dojde ke statickému zabezpečení historického portálu a celkovému zpevnění. Lennonova zeď také dostane nový nátěr,“ popsala  mediální zástupkyně řádu Hedvika Čepelová z AMI Communications.

Naplánovaný rozsah prací podle ní postačí k uvedení zdi do „důstojného technického stavu“. „Původně byly ve hře i náročnější úpravy, ty by ale znamenaly, že se zeď ocitne pod lešením i na několik měsíců. Pokud by stavbě nepřálo počasí, hrozilo by navíc, že se práce protáhnou do dalšího roku,“ vysvětlila zástupkyně. Po skončení technických úprav řád zeď slavnostně představí v nové podobě. Akci plánuje na polovinu listopadu, chce ji spojit s oslavami 30. výročí sametové revoluce.

Sprosťárny od turistů

Praha 1 v létě po schůzce s řádem přislíbila, že u zdi instaluje bezpečnostní kamery a posílí policejní hlídky. Řád předtím upozornil na to, že některé agentury lákají cizince na procházku metropolí spojenou s konzumací alkoholu, zavedou je Kampu a u zdi jim rozdají spreje. Turisté pak na zeď psali a kreslili nesmyslné či sprosté vzkazy a symboly. Maltézští rytíři kvůli tomu podávali trestní oznámení na neznámou osobu pro podezření z porušování majetkových práv, policie však oznámení podle Čepelové následně odložila, protože shromážděné důkazy neumožnily identifikovat konkrétní pachatele.

Lennonova zeď patří k Maltézské zahradě. Nápisy a básně se na místě začaly objevovat v 70. letech minulého století. Kromě textů tu byl i portrét člena skupiny The Beatles Johna Lennona a u zdi se konaly vzpomínkové akce na něj. Zeď několikrát nechala přemalovat za minulého režimu komunistická moc, nápisy se zde ale vždy objevily znovu. V roce 2014 někdo zeď natřel na bílo a napsal na ni Wall Is Over (Zeď skončila). K akci se přihlásila umělecká skupina Pražská služba, která tak prý chtěla dát prostor novým nápisům. Letos v březnu pomalovaly zeď mírovými poselstvími dvě desítky umělců.

Fotogalerie
6 fotografií