Pražská koalice ve složení Spojené Síly Pro Prahu (TOP 09 a STAN), Praha Sobě a Piráti má za sebou první rok volebního období. Vedení magistrátu představilo Pražanům nejbližší témata, kterým se hodlá pracovně věnovat. V některých případech jde o pokračování již probíhajících prací, jindy je to realizace zcela nových projektů.

Spojené Síly Pro Prahu

Předseda uskupení Jiří Pospíšil vypíchl, že by ze své pozice nerad viděl další zdražování některých služeb. „Byl by pro nás velký problém, kdybychom za tři roky zjistili, že tato koalice výrazně zdražila život Pražanů. Doufám, že kolegy přesvědčím, abychom například nezdražovali MHD,“ uvedl Pospíšil. Podle něj je důležité prosazení projektu „muzea nesvobody“, které má budoucím generacím připomínat útrapy naší země během 20. století.

Zásadní práce pro budoucnost metropole pak čeká na kancelář náměstka primátora pro územní rozvoj Petra Hlaváčka. Zejména jde o vypořádání se s přípravami Metropolitního plánu. „Nebude to lehká práce, budou to tisíce připomínek a různých doplňků k tomuto návrhu. Bez nového Metropolitního plánu se ale metropole nemůže rozvíjet,“ dodal Pospíšil, dle kterého se zároveň připravuje koncertní sál na Vltavské, jehož architektonická soutěž by měla být otázkou dvou až tří let.

Praha Sobě

Občanská iniciativa Praha Sobě za současný největší úspěch považuje zahájení prací na metru D. „To, že teď v prosinci bude podáno stavební povolení, je skutečně obrovská změna ve veřejné dopravě v Praze. Z hlediska ostatní dopravy jsou to pak hlavně velké posuny ve zlidštění Městského okruhu. Tak, jak byl plánován, byl okruh pro mnohé lidi nepřijatelný svou formou, podobou. To znamená tunelové varianty, zmenšení, zúžení, omezení výjezdů. To je práce, která teď probíhá,“ zhodnotil předseda iniciativy Jan Čižinský.

Další zásadní projekty se týkají sociálních služeb pro potřebné a mentálně postižené. Koalice chce pomocí fondů solidarity dětem ze sociálně slabších rodin zprostředkovávat školní obědy, výlety a podobně. „V dalším půlroce začne pilotní projekt, kdy budeme zajišťovat bydlení také lidem s postižením, autismem nebo dalšími poruchami. To byla skupina, která zatím byla bez pomoci. Je potřeba, aby rodiče dětí, které mají autismus, nežili v hrůze, že jejich děti zůstanou na světě bez pomoci. To začneme řešit prvními byty,“ uvedl Čižinský.

Piráti

Předsedkyně zastupitelského klubu Pirátů Michaela Krausová při prezentaci dalších koaličních projektů zastoupila nemocného primátora Zdeňka Hřiba. V rámci stále přetrvávající bytové krize v Praze je podle Krausové nezbytné věnovat se i tomu, že také studenti mají obtíže s hledáním vhodného ubytování. Řeší se ale také bydlení ze sociálního hlediska. V následujícím půlroce proto dojde k ubytování celkem 30 znevýhodněných rodin, které se z ubytoven dostanou zpátky do bytů vlastněných magistrátem.

Primátor má v plánu uspořádat „Hackathon“ (z anglického spojení slov „hack“ a „marathon“, pozn. red.). Jde o inspiraci obdobnou akcí z Taiwanu, která je jakýmsi happeningem plným nápadů a inspirace. „Občané pod vedením odborníků budou vymýšlet způsoby, jak zlepšit město. Mohou přijít s vlastními tipy, jak to udělat. Nejlepší nápady oceníme a zrealizujeme,“ uvedla Michaela Krausová. Přesné místo a termín konání se podle ní bude ještě upřesňovat.

Z hlediska školství podle Krausové dojde ještě k analýze oblíbenosti vzdělávacích oborů, které pak chce magistrát podporovat. „Chceme se rozhodovat na základě dat, nikoliv emocí nebo ideologie. Vyhodnotíme, jaké obory by studenti chtěli dělat. Díky tomu můžeme podpořit určitá učiliště nebo střední školy tak, aby každý student z 9. třídy mohl studovat to, co ho baví,“ dodala Krausová.

Opozice

Za opozici pro Blesk.cz fungování pražské koalice zhodnotil poslanec Patrik Nacher (ANO). „Nemám důvod za každou cenu kritizovat. Například pozvednutí družstevního bydlení z popela je alespoň téma, které se zvedlo. Nebudu destruktivní kritik, na druhou stranu se ale má koalice věnovat rozvoji Prahy, což podle mě nedělá,“ uvedl Nacher.

Podle opozičního zastupitele jde zejména o „vedlejší témata“, ze kterých se dělají „hlavní kauzy“. „Místo aby se řešilo parkování nebo doprava, řeší se novoroční ohňostroj, který lidem nevadí – vadí jim „bordel“ na Silvestra. Marně čekám, kde je jeden stavební úřad nebo kde je jedna parkovací zóna. Místo fungujících smluv na měřící radary se řeší vztahy s Čínou nebo fungující Pražská plynárenská,“ dodal Patrik Nacher.

Fotogalerie
5 fotografií