Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

7 tipů, které pomůžou snížit vysoký tlak. A nejsou to léky!

  • 6. října 2019 | 06:00

    Vysoký krevní tlak, neboli hypertenze, má spoustu různých příčin. Vedle obezity, nedostatku spánku nebo hormonálních změn je podporován také stresem. Nemusíte hned užívat léky na jeho snížení, stačí praktikovat následujících sedm „domácích“ prostředků, díky nimž si tlak můžete snížit o několik jednotek.

    Jaké hodnoty tlaku jsou v normě? Normální krevní tlak je 130/85 mm Hg, optimální hodnoty jsou mírně pod 120/80. O vysokém krevním tlaku se hovoří, pokud vám lékař nejméně při dvou oddělených měřeních zjistí hodnoty vyšší než 140/90. Normální tlak má méně než 40 procent mužů a 60 procent žen ve věku od 25 do 74 let. Co všechno můžete udělat sami doma pro snížení tlaku?

  • Hýbejte se

    Autor: istock.com

    Cvičte 30 až 60 minut denně, pohyb je důležitou součástí zdravého životního stylu. Navíc pomáhá snižovat krevní tlak a pravidelná fyzická aktivita prospívá vaší náladě a síle. Snižuje riziko vzniku cukrovky a srdečních chorob. Pokud jste delší dobu nic nedělali, poraďte se o vhodné aktivitě a bezpečném cvičení. Začněte pomalu, postupně zvyšujte rychlost a frekvenci. Nejste fanoušek tělocvičny? Jděte ven, běhejte, procházejte se, plavejte, jezděte na kole. Důležité je dostat se do pohybu. Americká asociace AHA zaměřující se na nemoci srdce doporučuje začlenit fyzickou aktivitu na posílení svalů nejméně dva dny v týdnu. Můžete doma lehce posilovat, dělat kliky nebo cokoli jiného, co pomáhá budovat svalovou hmotu.

  • Zkuste jídelníček DASH

    Autor: iStock

    Dieta DASH byla původně vyvinuta jako stravovací plán pro lidi s vysokým krevním tlakem. Jde vlastně o spojení slov Dietary Approaches to Stop Hypertension – neboli doporučené dietní postupy při vysokém tlaku. V čem je jedinečná? Jídelníček je dost rozmanitý a princip je v tom, že se vyhýbáte rafinovaným potravinám a dáváte přednost těm neupraveným, především čerstvé zelenině, ovoci, celozrnným potravinám, luštěninám, ořechům, mléku a mléčným výrobkům. Z masa jsou nejvhodnější drůbež a ryby. Neměli byste pít slazené nápoje, džusy ani sodu.

  • Odložte solničku

    Autor: iStock

    Udržování minimálního příjmu sodíku může být životně důležité pro snížení krevního tlaku. U některých lidí, kteří konzumují moc soli, začne tělo zadržovat tekutinu. To má za následek nárůst krevního tlaku. AHA doporučuje omezit příjem sodíku na 1500 mg až 2300 mg za den, což je něco přes půl lžičky soli. Chcete-li snížit obsah soli ve své stravě, nepřidávejte do jídla sůl při vaření vůbec. Jedna lžička soli obsahuje 2300 mg sodíku! Místo toho používejte koření a bylinky. Pozor na zpracované potraviny, ty obsahují velmi často nadmíru soli. Vždy čtěte etikety u potravin a volte ty, které mají sodíku méně.

  • Snižte svou hmotnost

    Autor: iStock.com

    Hmotnost a krevní tlak jdou velmi často ruku v ruce. Ztráta pouhých 4,5 kilogramu vám pomůže o dost výrazně snížit krevní tlak. Nezáleží jen na váze, sledujte také objem svého pasu. Extra tuk kolem pasu, zvaný viscerální, je velmi problematický, protože má tendenci obalovat různé orgány v břiše. To může vést k vážným zdravotním komplikacím, včetně vysokého krevního tlaku. Obecně je dobré snažit se udržet objem pasu u žen do 80 cm, u mužů do 94 cm.

  • Přestaňte kouřit a omezte konzumaci alkoholu

    Autor: iStock

    Každá cigareta, kterou vykouříte, dočasně zvyší krevní tlak po dobu několika minut od dokouření. Pokud jste silný kuřák, váš krevní tlak může zůstat zvýšený po dlouhou dobu. Lidé s vysokým krevním tlakem, kteří kouří, mají větší riziko vzniku nebezpečně vysokého krevního tlaku, srdečního infarktu a mrtvice. Pokud jde o alkohol, nadměrná konzumace vede ke spoustě zdravotních problémů, včetně hypertenze. Nadměrné pití může také snížit účinnost některých léků na krevní tlak, pokud je užíváte. Co znamená pít s mírou? AHA doporučuje, aby muži omezili spotřebu na dva alkoholické nápoje denně, ženy na jeden. Jeden nápoj se rovná například půl litru piva či 2 dl vína.

  • Méně stresu

    Autor: iStock

    V dnešní hektické době může být velmi obtížné zpomalit a relaxovat. Je důležité zmírnit stres a odpoutat se od každodenních povinností. Stres může dočasně zvyšovat krevní tlak, a pokud stres nezmizí, tlak zůstane vyšší stále. Pomůže, když se pokusíte identifikovat spouštěč stresu – můžou to být práce, vztahy nebo finance. Důležité je najít něco, čím stres minimalizujete. Někomu pomáhá jóga, jinému meditace, cvičení, čtení či malování.

  • Zkuste akupresuru

    Autor: iStock

    Jeden z nejúčinnějších akupresurních bodů pro léčbu vysokého krevního tlaku je bod GB 20, neboli Wind Pool. Jde vlastně o soubor bodů, které se nacházejí přímo na zátylku v zadní části hlavy, těsně pod lebkou v malých prohlubních na obou stranách. Masáž provádějte oběma rukama s použitím obou palců shora i zespoda. Můžete však masírovat i pomocí ukazováčku a prsteníčku. Vyvíjejte pouze mírný tlak. Za 2 minuty byste se už měli cítit lépe. Tahle metoda funguje i v případě nízkého tlaku, zkrátka slouží k optimalizaci tlaku.

Autor: aši
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...