Práce je pro zaměstnankyně náročná, je jen na jejich šikovnosti, kolik baněk vyfouknou, nebo vytvarují či vyzdobí. Jsou placeny od kusu. „Muži by asi na takovou mravenčí a jemnou práci neměli trpělivost,“ míní šéf Jaroslav Veverka (65).

Dva stejné nenajdete

Každý kus z výrobny je originál. Jde o ruční práci, při níž je vyloučeno, aby se jeden kus podobal jinému. Ať jde o pestrobarevné koule, olivy, rakety, zvonky, špice, foukané tvary nebo dílka foukaná do forem ve tvarech zvířátek, figurek či srdcí.

Video
Video se připravuje ...

V Opavě zažívají Vánoce každý den. Díky nim se stromečky třpytí Karel Janeček, Blesk

Retro vede

Cokoliv jde udělat i na přání. „Padesát procent naší výroby jde na export. Zámořský trh jsme nasytili už v létě, nyní vyrábíme pro evropské zájemce, včetně tuzemska. Každoročně je největší zájem o ty kulaté baňky, zvyšuje se o různá zvířátka,“ uvedl šéf.

Roli ve výběru ozdob na stromeček hraje nostalgie. „Lidé vzpomínají na tvary, které na něj věšeli kdysi babičky a dědečkové, a k těmto dekorům se vracejí velmi rádi a často,“ potvrdil Veverka, který ve výrobním družstvu působí již jednatřicet let.

„Bez skleněných ozdob nemají Vánoce ten správný třpyt!“ prozradil Jaroslav Veverka závěrem firemní slogan.

Dlouhá historie

Výrobní družstvo Slezská tvorba v Opavě založili v roce 1951. Patří mezi největší výrobce skleněných vánočních ozdob v České republice, a to platí i pro jeho prodejnu, která je vůbec největším obchodem s dekoracemi v republice.

Prohlédněte si výrobu

Zájemci mohou sledovat výrobu baněk na vlastní oči. Výrobna pamatuje i na zručné návštěvníky, kteří si chtějí dát na stromeček vlastnoručně namalovanou vánoční ozdobu. Stačí se předem ohlásit telefonicky nebo mailem. Více info najdete ZDE