Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kalousek po smrti Gotta zaútočil na Babiše kvůli „buranství“. Schytal to i on sám

Autor: simao - 
2. října 2019
19:01

Sociální sítě po smrti Karla Gotta zaplavily smutné, truchlivé komentáře, představitelé české politické scény nebyli výjimkou. I doba zármutku nad smrtí hudební legendy se však stala polem pro drobné politické půtky a tahanice. Třeba když se Miroslav Kalousek (TOP 09) navezl do Andreje Babiše (ANO) a jeho údajného „buranství“. A terčem kritiky se stal i Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) kvůli zmínce o Antichartě.

„Upřímnou soustrast pozůstalým. Obávám se však, že pan Karel Gott bude další obětí Prchalova marketingu a Babišova buranství,“ uvedl na facebooku Miroslav Kalousek (TOP 09) a s narážkou i na PR mága hnutí ANO sdílel článek s tím, že se k úmrtí Karla Gotta mimořádně sejde vláda.

Vláda se skutečně sešla a Babiš po jejím krátkém zasedání před novináři uvedl, že se shodla na možnosti státního pohřbu a státního smutku v den pohřbu, počká ale, jak se rozhodne Gottova rodina.

Schytali to Babiš i Kalousek

Zatímco někteří diskutující pod Kalouskovým příspěvkem vyčítali Babišovi, že „rychle předběhl rodinu s podobou pohřbu a v podstatě nedal šanci rodině udělat si, co chce" a “ukradl jim tu možnost rozloučit se po svém“, jiní nenašli ve smutný den pochopení pro Kalouskův útok. „Pane Kalousku, i kdyby to byla tisíckrát pravda, myslím, že teď není čas na takovéto útoky a antibabiš příspěvky. Zbytečně to ještě více pošlapává památku pana Gotta,“ vytkl šéfovi poslaneckého klubu TOP 09 diskutující Jan B.

„Vláda zasedla mimořádně a přijala následovné usnesení o návrhu na uspořádání státního pohřbu. Zaprvé vláda schvaluje uspořádání státního pohřbu k uctění památky Karla Gotta v případě souhlasu jeho rodiny. My prioritně akceptujeme a samozřejmě čekáme na vyjádření rodiny, jestli si to bude přát,“ říkal Babiš.

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) k tomu Blesku řekl o něco více. „Před zasedáním vlády proběhla jednání mezi mnou a právním zástupcem rodiny Gottových, kde jsem předložil možnosti, jaké stát může v rámci posledního rozloučení nabídnout. Tedy zda uspořádat státní pohřeb nebo pohřeb se státními poctami,“ prozradil Zaorálek a dodal: „Žádný příslib zatím nemáme. Dojde ke kontaktu a je zcela na rodině, zda budou chtít státní pohřeb nebo nikoliv.“ 

Filipa rozčílili „pomlouvači“ 

V průběhu debat na sociálních sítích o to, zda má být státní pohřeb či státní smutek, se na twitteru rozčílil předseda KSČM Vojtěch Filip. „Kdo má místo úsměvu škleb, kdo nic pořádného nevytvořil a živí se pomlouváním jiných, jistě může vyslovit mnoho trapností o Karlu Gottovi, jistě najde pár svých též žlučovitých čtenářů a posluchačů, ale nikdy nebude reprezentovat naši zem, jako ten, kdo získal srdce v celém světě,“ napsal v reakci na kritiky. 

Poslankyně STAN Věra Kovářová na facebooku uvedla, že doufá, že úmrtí velké osobnosti nebude zneužito politicky.

„České televizi jsem dnes dopoledne ke skonu Karla Gotta řekla, že odešla velká osobnost, a vyjádřila jsem také upřímnou soustrast jeho blízkým. S odstupem několika hodin bych ráda doplnila ještě přání, aby jeho odchod nebyl zneužit politicky. Podrobněji to rozvádět nechci, protože se to v tuto chvíli nesluší, a navíc si myslím, že kdo chce, ten moje slova pochopí. Spěte sladce, Mistře!‬“ vzkázala.

Bělobrádek zmínil antichartu

Bývalý šéf lidovců Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) pak vysvětloval v souvislosti s Gottem svůj příspěvek na twitteru. „Ke všem, kdo se čertí kvůli tweetu o K. Gottovi. Reagoval jsem na sdílení textu A. Mirofanovem: ,Zemřel Karel Gott, český slavík, zlatý hlas sovětské estrády a hlavní symbol družby národů socialistického tábora′. Jde tedy o kontext, co o něm píšou v Rusku a jaká se k nám valí propaganda. R. I. P. K. GOTT,“ hájil se Bělobrádek.

A to poté, co napsal na twitter příspěvek: „A ta anticharta... ale o mrtvých jen dobře. Stejně nám vláda tají, že ho na příkaz EU utloukli migranti.“ Bělobrádek přitom chtě nechtě poukázal na fakt, že 28. ledna 1977 Gott v Národním divadle přečetl prokomunistickou Antichartu.

Video  Autorka Gottova životopisu: Dal mi mobil na všechny svoje milenky!  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Hřebejk: Bůh je mrtev. Nebyl hrdina a věřil kdejaké konspiraci

Kritiku však schytal třeba i režisér Jan Hřebejk. „Došlo na Nietzscheho (Friedrich Nietzsche, německý filozof - pozn. red.): Bůh je mrtev. Nebyl hrdina a věřil kdejaké konspiraci. Ale bavil lidi skoro šedesát let, byl to hodnej člověk, byla s ním legrace, byl pozornej a pomáhal druhým. Jeho povahu bych si přál mít. Hvězdný život Karla Gotta se naplnil. Soustrast rodině a klobouk dolů,“ napsal na twitteru. „Tu větu o hrdinovi jste si mohl odpustit,“ vyčítali mu diskutující.

Další kontroverzní tweet si neodpustil ani novinář, vydavatel a předseda správní rady Nadačního fondu obětem holokaustu Michal Klíma. „Karel Gott - nezpochybnitelný profesionál, který dal svůj talent plně do služeb normalizačního okupačního režimu. Státní smutek je absurdní,“ uvedl na svém twitterovém účtu.

Video  Takový byl Karel Gott: Plejáda českých hvězd o milovaném Mistrovi ve speciálním dokumentu  - Blesk TV
Video patří k placenému obsahu Blesku
Odemknout video

hejhej ( 5. října 2019 09:57 )

cezar8:
Závist se projevuje, bohužel. A největší buran v této republice Kalousek se opět projevil.

hipp ( 4. října 2019 21:04 )

Vem si to k srdci TROTLE.

marmat ( 4. října 2019 18:48 )

Díky cezare Jste zde první, kdo píše k věci a pěkně.....
To zlo pod námi by bez tolerance medií (kdo je za TÍMHLE???) neexistovalo -ŠKODA

cezar8 ( 4. října 2019 17:40 )

Karel Gott se zapsal do srdcí a mysli několika generací a tak na něho vzpomínejme bez nějakých záští, pomluv a zlosti. V téhle špatné a zkažené společnosti se vždy najdou primitivní jedinci, co budou mít i proti někomu jako byl Karel Gott nějaké výhrady. Každým coulem byl profesionál, své řemeslo ovládal dokonale. Současně byl gentleman, neslyšel jsem, že by někomu ublížil nebo někoho pomlouval. Byl umělcem v pravém slova smyslu. Byl umělcem hudby i života. Byl bohatý i materiálně, ale to je správné. Ti nejlepší mají být bohatí. To, že odešel je velká škoda, ale bohužel, tam musíme všichni.....

atakfike ( 4. října 2019 16:27 )

koblihoidní (♦)

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa