Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Tragický příběh písně Muchomůrky bílé: Smrt pod koly tramvaje a sebevražda krásné Mirky

Autor: chal - 
10. listopadu 2019
06:50

Snad každý zná legendární píseň Muchomůrky bílé zpěváka Mejly Hlavsy (†49). Jen málokdo ale ví, co nebo přesněji kdo něžný text písně inspiroval. Múzou byla Hlavsova bývalá přítelkyně Mirka (†24), která spáchala sebevraždu po tragické smrti svého muže, básníka Milana Kocha (†26).

Velkou roli v životě hudebníka Mejly Hlavsy sehrála Mirka Kochová, rozená Benešová. Mirka se podle mladší sestry Ireny díky otci-hudebníkovi mezi muzikanty pohybovala už před seznámením s Hlavsou.

Znala se s tehdejšími hvězdami, jako byl Karel Černoch nebo Petr Novák, ale až setkání s Mejlou Hlavsou, jedním ze zakladatelů legendární undergroundové kapely Plastic People of the Universe, jí změnilo život.

Mirka s Hlavsou spolu chodili několik let, podle známých šlo o velkou lásku, než se rozešli kvůli odlišným představám o budoucnosti vztahu. „Mejla nebyl úplně rodinný typ. Ona chtěla založit rodinu a mít děti a on byl do světa a šlo mu hlavně o hudbu,“ vysvětlila sestra Irena v pořadu České televize Fenomén underground.

Po rozpadu vztahu začala Mirka chodit s básníkem a překladatelem Milanem Kochem. Mejla Hlavsa se podle přátel se ztrátou milované ženy nedokázal vyrovnat a utápěl se v depresích. Mirka na druhou stranu zažívala velmi šťastné období, 15. prosince 1973 se za Kocha provdala na Staroměstské radnici v Praze.

Ani tento Mirčin osudový vztah však neměl dobrý konec. Milan Koch tragicky zemřel necelý rok po svatbě 18. listopadu 1974 pod koly tramvaje. S Mirkou se tehdy brzy ráno vraceli z rodinné oslavy u sestry v Ďáblicích.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.