Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Krvavý protest v Hongkongu: Demonstranta trefila ostrá palba do hrudníku

Autor: sab, ČTK - 
1. října 2019
11:50

I přes zákaz policie se prodemokratičtí demonstranté vydali do ulic v centru Hongkongu. Tisíce jich v den 70. výročí založení komunistické Číny oblékly černou barvu, vzaly čínské vlajky přeškrtnuté černým křížem a skandují protičínské slogany. Informovala o tom agentura AP.  Jeden z nich byl zasažen ostrým nábojem a utrpěl zranění hrudníku, uvedla agentura AFP s odvoláním na policejní zdroj.

Podle AP lidé v protestním průvodu vyzývali čínskou komunistickou stranu, aby „vrátila moc lidu“. Někteří vyhazovali do vzduchu rituální bankovky používané při pohřbech. Čtyřicetiletý demonstrant Bob Wong, oblečený v černých džínách a černém tričku, uvedl, že barva jeho oděvu vyjadřuje zármutek nad „smrtí hongkongské budoucnosti“.

Od roku 1997, kdy Británie předala Hongkong zpátky Číně, je toto území spravováno podle principu jedna země, dva systémy, což má zaručovat demokratické zřízení a autonomní výsady. Kritici ale tvrdí, že Peking tyto svobody postupně omezuje.

Hongkongské úřady přijaly před dnešními demonstracemi přísná bezpečnostní opatření - nejméně 11 stanic metra bylo uzavřeno, stejně jako řada nákupních center, a sídlo propekingské vlády v centru Hongkongu střeží velké množství policistů.

Policisté použili slzný plyn, pepřák i obušky

Tisíce lidí se navzdory tomu shromáždily také v dalších čtvrtích Hongkongu. Policie v úterý ráno místního času (v noci na úterý SELČ) použila na jednom místě pepřový sprej, aby ukončila krátkou potyčku mezi přívrženci Pekingu a malou skupinou prodemokratických demonstrantů. Na jiných místech policisté zasahovali slzným plynem či obušky proti demonstrantům, kteří na ně házeli deštníky a další předměty.

„Dnes jsme sem přišli, abychom komunistické straně řekli, že lidé v Hongkongu nemají co slavit,“ prohlásil aktivista Lee Cheuk-yan. „Truchlíme nad tím, že po 70 letech vlády komunistické strany jsou občanům Číny a Hongkongu stále upírána demokratická práva. Budeme pokračovat v boji,“ dodal. Sedmašedesátiletá Yvonne Ngová zase s rozhořčením poukazovala na množství lidí, kteří byli při prodemokratických protestech od června v Hongkongu zatčeni.

Hongkongská vláda si 70. výročí vzniku Čínské lidové republiky připomněla slavnostním obřadem. Původně plánovaný ohňostroj byl už před dvěma týdny zrušen. Nejvyšší představitelé hongkongské vlády v čele se správkyní Carrie Lamovou se účastní oficiálních oslav v Pekingu.

Nynější demonstrace v Hongkongu začaly původně na protest proti návrhu zákona o vydávání osob podezřelých ze spáchání trestného činu do pevninské Číny, jehož schvalování správkyně Hongkongu Lamová nakonec slíbila stáhnout. Protesty ale pokračují a jejich účastníci požadují vyšetření údajných násilností ze strany policie při demonstracích, propuštění zadržených a obecnější demokratické reformy, včetně svobodné volby správce Hongkongu.

 

Nezadat ( 1. října 2019 13:13 )

Amatéři,ve Francii je již několik desítek mrtvých.Vždy jsem věděl,že demokracie je lepší jak komunismus.

Mdloby-na-tebe ( 1. října 2019 12:54 )

Nechce jit zrzavej odpad z Letný a z milionu chca.nek demonstrovat do Číny?

Manowar ( 1. října 2019 12:18 )

Ve Francii stříleli přímo do očí.

Taurus70 ( 1. října 2019 12:08 )

Plně v pořádku, varováni byli předem👍👍

Zobrazit celou diskusi